Întâlnire Erdogan-Zelenski. Președintele turc a venit în Ucraina însoţit de cinci miniştri şi de directorul companiei turce Baykar, fabricantul dronei Bayraktar TB2

Întâlnire Erdogan-Zelenski
Întâlnire Erdogan-Zelenski
18 august 2022, 18:56

Erdogan s-a deplasat cu avionul de la Ankara până în oraşul polonez Rzeszow, situat la circa 80 km de graniţa cu Ucraina, iar de acolo cu maşina până la Liov, o călătorie de aproximativ 150 de km în total, potrivit agenţiei de presă turce.

După ce a depus o jerbă de flori la cimitirul-muzeu Lychakiv, una dintre cele mai impunătoare necropole din Europa, Erdogan s-a întâlnit cu Zelenski cu puţin timp înainte de amiază pentru a discuta despre relaţiile bilaterale.

Erdogan a sosit în Ucraina însoţit nu doar de cinci miniştri – de externe, al apărării, energiei, agriculturii şi comerţului – dar şi de Haluk Bayraktar, directorul general al companiei turce Baykar, fabricantul dronei Bayraktar TB2, una dintre armele pe care Ucraina le foloseşte cel mai eficient pentru a opune rezistenţă agresiunii ruse.

Începând cu 13:00 GMT, cei doi preşedinţi se reunesc cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, pentru a discuta despre măsuri diplomatice destinate să pună capăt războiului Rusiei în Ucraina, precum şi situaţia îngrijorătoare de la centrala nucleară din Zaporojie, care în ultimul timp a fost vizată de atacuri, pentru care Rusia şi Ucraina se acuză reciproc. De asemenea, se va face o evaluare a programului privind exportul ucrainean de cereale, conform acordului semnat între Kiev şi Moscova luna trecută.

Potrivit presei turce, Guterres va efectua vineri o vizită la Odesa, oraş-port în sudul Ucrainei, iar sâmbătă se va deplasa la Istanbul pentru o vizită la Centrul Comun de Coordonare (JCC), înfiinţat luna trecută în metropola de pe Bosfor pentru a inspecta navele implicate în programul menţionat.

Volodimir Zelenski a vizitat joi un spital militar din Liov înaintea discuţiilor sale cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi cu secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a relatat DPA.

Preşedintele ucrainean a vorbit cu soldaţi răniţi şi cu medici de la un spital din Liov, conform fotografiilor difuzate de serviciul său de presă.

El a adus un omagiu combatanţilor, numindu-i ‘eroi’, şi le-a înmânat decoraţii unora dintre ei.

‘Rusia nu va câştiga acest război. Vă mulţumesc pentru că aţi apărat pământul ucrainean’, le-a transmis Zelenski, conform canalului său Telegram.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite