Întâlnire pe tema vaccinului anti-COVID, astăzi, la Palatul Cotroceni. Orban: Campania de vaccinare nu va fi obligatorie. Suntem aproape

23 noiembrie 2020, 07:22

ACTUALIZARE: Președintele Klaus Iohannis va face la ora 17.00 o declarație de presă.

___________________________________________________________________

ACTUALIZARE: „Nu mai avem mult. Deja e clar că este în fază finală de avizare cel puțin un vaccin dacă nu și mai multe vaccinuri. Campania (de vaccinare-n.r.) nu va fi obligatorie. Autoritățile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze. Noi putem să le arătăm toate avantajele vaccinării, noi putem să încercăm să îi convingem să se vaccineze, dar evident nu putem obliga pe cineva să se vaccineze. Desigur că vaccinarea e cea mai bună soluție de a nu contracta această boală. O campanie reușită de vaccinare este cea care poate să ne conducă la revenirea la normalitate, într-un orizont de timp rezonabil. Eu zic că suntem aproape, se vede deja luminița de la capătul tunelului”, a declarat luni premierul Ludovic Orban.

Șeful Guvernului a anunțat că autoritățile pregătesc o campanie pentru a prezenta avantajele vaccinării pentru cetățenii români și că autoritățile vor publica în această săptămână strategia de vaccinare.

„În cursul acestei săptămâni se va prezenta strategia de vaccinare. Pe primul plan vor fi cei care luptă în prima linie din sistemul de sănătate public, ulterior persoanele vulnerabile, persoane în vîrstă care au alte boli, care riscă să dezvolte forme severe, ulterior cei care lucrează în zone esențiale, critice, cum ar fi energie, furnizare de servicii de utilitate publică”, a mai spus Orban.

__________________________________________________________________

Şeful statului a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute întâlnirea de la Cotroceni.

„În chestiunea vaccinării, campania de vaccinare trebuie să fie un succes şi ca atare, după părerea mea, campania de vaccinare este o chestiune de securitate naţională. Pentru asta am convocat o şedinţă pentru luni, la care vor participa, în afară de mine, ministrul Apărării, ministrul de Interne şi al Sănătăţii şi vom clarifica toate aspectele care ţin de campania de vaccinare ca şi chestiune de securitate naţională”, a spus Iohannis.

Executivul a aprobat, în ultima şedinţă, la propunerea Ministerului Sănătăţii, Memorandumul referitor la înfiinţarea Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2.

Activităţile Comitetului vor fi desfăşurate de reprezentanţi ai instituţiilor implicate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi instituţiilor din subordinea, în coordonarea şi sub autoritatea MS, cu rol în sănătatea publică (INSP, ANMDMR), Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice, precum şi reprezentanţi ai Colegiului Medicilor din România şi organizaţiilor profesionale de profil.

Medicul primar de boli infecţioase Valeriu Gheorghiţă de la Spitalul Militar Central a fost desemnat coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel naţional. Medicul a declarat, duminică seara, că vor fi înfiinţate şi centre mobile de vaccinare, caravane, care ar urma să asigure imunizarea persoanelor care sunt greu deplasabile sau a celor cu dizabilităţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite