Întâlnire Aleksandr Lukaşenko – Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin consideră că Europa trebuie să trateze Rusia ”cu respect”. Omologul său subliniază că viitorul Europei este alături de Rusia şi Belarus

Aleksandr Lukaşenko și Vladimir Putin
Aleksandr Lukaşenko și Vladimir Putin
26 septembrie 2022, 13:41

La începutul reuniunii, care nu a fost anunţată de Kremlin, Lukaşenko a subliniat că viitorul Europei este alături de Rusia şi Belarus.

”Împreună cu Rusia, unde au tot ce le trebuie. Iar ele (ţările europene) au ceea ce noi putem cumpăra: tehnologii şi alte lucruri. Ce altceva le mai trebuie?”, s-a întrebat retoric şeful statului belarus, potrivit imaginilor difuzate de televiziunea de stat.

La cuvintele interlocutorului său de la Minsk, şeful Kremlinului a adăugat: ”Să ne trateze cu respect’‘.

La reuniunea de luni, Putin a propus să fie dezbătute – dincolo de situaţia din regiune – chestiuni de ordin economic, în principal planuri comune în domeniul alimentar şi al fertilizanţilor.

”Alimente, fertilizanţi… Vor cumpăra. Deja cumpără. Ce-i drept, este mai complicat (din cauza sancţiunilor occidentale)… Vom găsi căi şi le vom vinde. Preţurile au crescut, dar nu din vina noastră”, a susţinut Lukanşenko, care i-a mulţumit lui Putin pentru că l-a invitat la reuniunea de la Soci.

Lukaşenko şi-a exprimat totodată convingerea că, la discuţiile pe care le va purta cu omologul rus, vor fi găsite ”toate soluţiile”. ”Cauza noastră este justă. Vom învinge! Nu avem altă soluţie!”, a declarat preşedintele belarus.

Lukaşenko a comentat cu Putin mobilizarea parţială a rezerviştilor în Rusia şi a bagatelizat importanţa faptului că tinerii fug în străinătate pentru a evita încorporarea.

”Rusia are resurse pentru a mobiliza 25 de milioane, aşa că 30.000 sau 50.000 n-au decât să fugă (…). Să fugă, căci se vor întoarce. Rămâne doar de stabilit ce-i de făcut cu ei”, a apreciat el.

Preşedintele belarus a adăugat că el nu şi-a făcut probleme atunci când, în 2020, mii de belaruşi au părăsit ţara după scrutinul prezidenţial, calificat drept fraudulos de opoziţie şi comunitatea internaţională.

‘Majoritatea cer să-i primim înapoi”, a susţinut Lukaşenko.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite