Interzicerea eliberării de vize pentru toți rușii rămâne mărul discordiei între șefii diplomațiilor din UE. "Au fost momente în care am dat viză unor ruşi care au avut o atitudine curajoasă şi care au putut fugi rapid"
31 August 2022, 19:58 (actualizat 31 August 2022, 20:38)
(actualizat 31 August 2022, 20:38) | Știrile TVR

Uniunea Europeană înăsprește drastic condițiile de intrare pentru cetățenii ruși. Dar, deocamdată, nu interzice complet eliberarea de vize turistice pentru ruși. Aflați la Praga, la o reuniune informală, miniștrii de Externe din țările Uniunii Europene nu au reușit să ajungă la un compromis.

Miniștrii de Externe au reușit să se înțeleagă doar în ceea ce privește suspendarea completă a acordului prin care rușii obțineau vize mai ușor: cu taxe mai mici, fără să stea la coadă și cu acte mai puține decât cetățenii din alte țări din afara Uniunii.

Mărul discordiei este interzicerea eliberării de vize, așa cum cer unele dintre țările din centrul și estul Europei, precum și nordicii și statele baltice. Acestea însă se lovesc de opoziția unui alt grup de state membre, iar vârful de lance sunt Franța și Germania.

Gabrielius Landsbergis, ministru de Externe, Lituania: "Sincer, nu cred că suspendarea acordului de facilitare a vizelor e suficient. E un pas în direcţia bună, dar ţările din regiune care au graniţă cu Belarus şi Rusia cer mai mult".

Annalena Baerbock, ministru de externe, Germania: "Aşa cum am văzut, oricum numărul de cereri de vize a scăzut. Nu e chiar aşa de uşor să renunţăm complet la a mai elibera vize. Au fost momente în care am dat viză unor ruşi care au avut o atitudine curajoasă şi, datorită vizelor Schengen, au putut fugi rapid din Rusia. E vorba şi de jurnalişti, de studenţi. Aş dori să putem facem în continuare aceste lucruri".

Acordul încheiat de europeni cu Rusia în 2007 fusese parțial suspendat după ce Rusia a atacat Ucraina, pe 24 februarie. Însă vizele au fost interzise doar pentru apropiații liderului de la Kremlin, Vladimir Putin. Rușii de rând au putut obține în continuare vize.

De la începutul războiului, cel puțin un milion de ruși s-au plimbat prin Europa și, potrivit unor surse de presă, chiar au făcut achiziții imobiliare. Cele mai multe, în Finlanda.

Fără să mai aștepte un acord la nivel european, unele țări au decis deja, pe cont propriu, să nu mai dea viză de intrare rușilor. Estonia a fost prima, pe 18 august.