Inundații în Spania. Apa este restricționată în unele regiuni și a devenit ținta hoților

26 mai 2023, 20:04

În Castellon, pompierii au salvat mai multe persoane rămase blocate în mașini. Au fost inundate străzi, magazine, case, garaje și parcări subterane. În 10 regiuni din Spania este cod galben și portocaliu de ploi abundente până duminică.

Spaniolii așteaptă aceste ploi de aproape un an de zile. Rezervele de apă sunt la cel mai scăzut nivel din istorie, mai ales în sudul țării, unde pământul este uscat și sunt restricții în utilizarea apei, un bun atât de prețios, încât a devenit ținta hoților.

FELIPE FUENTE ISAZ, agent de mediu Donana, WWF Spania: Sunt în jur de 2000 de hectare ilegale în zonă și peste 1000 de puțuri ilegale. Este ca în Vestul sălbatic.

În parcul natural Donana din Andalucia inspectorii au descoperit mii de hectare de căpșuni și livezi ilegale și sute de mii de metri de instalații de captare ilegală a apei.

ANTONIO SANTOS, inspector șef, Confederația Hidrologică a Bazinului Guadalquivir: În ultimii 4 ani am închis în jur de 1116 de branșamente și am avut în jur de 200 de captări ilegale.

Rezervele de apă ale Spaniei sunt la 40% din capacitate, dar sunt și regiuni unde acumulările de apă au secat complet. Situația s-ar putea ameliora în urma precipitațiilor din ultimele zile, însă meteorologii spun că ar fi nevoie să plouă câteva luni fără oprire, pentru ca rezervele să se refacă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite