„Învaţă România – Profi de 10” – o campanie la TVR1 și TVR INFO | Mereu pe drumuri, de dragul școlii. Mihaela Murgoci: Trebuie să ai empatie. Copiii simt imediat dacă îi placi

20 septembrie 2022, 19:08

La ora 7.15, dimineața, echipa TVR s-a întâlnit cu Mihaela Murgoci în stația microbuzelor din Apărătorii Patriei. Ea este trezitã de la cinci dimineața. Locuiește în Berceni și a venit cu autobuzul pânã aici. Are în spate un rucsac pe care nimeni nu îl poate ignora. Are în el laptopul și multe fișe de lucru pentru elevii ei din Giurgiu.

Mihaela își completează norma și cu ore la Școala „Ionel Teodoreanu” din Sectorul 4, astfel că fiecare săptămână e minuțios segmentată. Zilele cele mai lungi sunt când călătorește în provincie. Mihaela ne descrie dintr-o suflare traseul.

Mihaela Murgoci, profesoarã de Istorie: O să trecem prin Herăști în drumul spre Isvoarele. București, Popești-Leordeni, Frumușani, Herasti, Hotarele, Isvoarele. Asta e traseul.

Jurnalist: Deci azi e luni și megi la Isvoarele?

Mihaela Murgoci, profesoarã de Istorie: Da. Mâine la Isvoarele și două ore la Herăști. Miercuri sunt în București, joi din nou Isvoarele și Herăști și vineri am ore în București. Dacă am ambele școli într-o zi, de obicei mă întorc acasă pe la 7-8, seara.

O oră până la destinație. Suficient timp de povestit. Despre drumuri, alegerile pe care le-a făcut, greutăți, dar și împliniri. Apoape că nu mai are timp și pentru ea.

Profesoara povestește că o sună prietenii și o întreabă dacă iese în oraș, dar atunci când are ore, nu are timp pentru că ”munca unui profesor nu se limitează la cele 18 ore din norma. Și asta înseamnă fișe și tot felul de alte idei”

Mihaela a absolvit Facultatea de Istorie a Universității din București în anul 2000. A lucrat câțiva ani în presă, apoi într-o structură a Ministerului Culturii. Ca freelancer, din 2013, a fost implicată în diverse proiecte culturale.

În 2017, a participat la un program educativ, în două școli din Capitală. Iar un copil i-a schimbat viața.

Mihaela Murgoci, profesoarã de Istorie: La ultima întâlnire cu copiii – era primul proiect în care am avut elevi de gimnaziu – un băiețel a venit la mine și mi-a zis: Doamna, mi-ar plăcea foarte mult să fiți profesoara mea de Istorie. Cred că a fost cumva un mesaj.

S-a înscris în programul Teach for Romania, care promovează educația de calitate în mediile vulnerabile și a cerut să predea în școli sătești.

Mihaela Murgoci: Eu mi-am ales școlile, în funcție de cât de departe sunt de casa mea. Mie imi plac foarte mult copiii. Copiii simt imediat dacă îi placi, dacă îi iubești, dacă ai grijă de ei, dacă ești atent. Evident că m-au testat. Toți copiii testează, să vadă pot să fie nazdravani sau nu. Sunt fermă sau nu? Ăsta e un lucru care se învață. În primul rând trebuie să ai empatie. Da, trebuie să ai și rezistență, pentru că e greu, mai ales cu drumul, dar cred ca empatia e prima.

La destinație, în fața școlii din Isvoarele, Mihaela vorbeste despre ceea ce contează cel mai mult în viața ei. Dacă te-ai gândi doar la bani – are cel mult 3.400 de lei, cu tot cu sporurile de hrană și de rural – ai zice că nu merita tot efortul.

Jurnalist: Deci câștigul tău e pasiunea.

Mihaela Murgoci: Da, și energia pe care ți-o dau copiii.

Chiar în anul când Mihaela a intrat în învățământ, un studiu al Băncii Mondiale arată că în fiecare școală din România predau, în medie, opt profesori navetiști.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite