Investiții ratate pentru salvatori. Șeful DSU spune că problema e veche în Constanța, Brăila, Galați

18 februarie 2021, 22:09

Lipsa unei maşini de pompieri cu scară şi a unei saltele gonflabile a făcut diferenţa dintre viaţă şi moarte la incendiul din Constanţa.

Femeia care a căzut de la balcon de frica flăcărilor putea fi salvată.

Dar, în Constanța, singura autoscară era la 8 kilometri distanță și a ajuns prea târziu, deşi incendiul fusese anunţat că este la etajul 6.

O a doua maşină cu scară este defectă din 2019.

Abia acum, după tragedie, cei responsabili au decis să repare scara. Până va deveni funcţională, a fost relocată o alta, de la Cernavodă.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, spune că problema dotării echipelor de intervenții este veche.

Raed Arafat, șeful DSU: Constanța face parte dintr-un grup de județe, care din păcate în anii 2007-2014 când s-au făcut primele achiziții de mașini de pompieri noi, regiunea respectivă nu și-a cheltuit banii. Erau alocate în jur la 120 de milioane de euro între 2007 și 2014. În județele Constanța, Brăila, Galați, cele care fac parte din această regiune, s-a achiziționat mult mai puțin decât era prevăzut.

Ștefan Stoian, purtător de cuvânt ISU Brăila: În acea perioadă, această problemă se realiza printr-o asociaţie de dezvoltare intercomunitară pentru situaţii de urgenţă, în care ca membri fondatori erau consiliile judeţene ale judeţelor din partea de sud-est a ţării. Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă erau beneficiarele.

Ana Maria Stancu, corespondent TVR: Am solicitat reprezentanților Consiliului Județean Constanța un punct de vedere cu privire la modul în care s-au făcut achizițiile în perioada 2007-2014 pentru dotarea ISU Constanța dar, deocamdată, nu am primit vreun răspuns.

Tragedia de la Constanța este investigată și de procurori.

Trei persoane sunt vizate de anchetă, toate din personalul de serviciu de la detașamentul Palas, direct implicat în recepționarea mesajelor de alertare şi direcționarea echipajului de pe autoscară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă