Ioana Stăncel, expert în sănătate publică: Sunt necesare măsuri mult mai ferme pentru ca oamenii care cred că sunt niște semi-zei și nu se vor îmbolnăvi să nu ajungă în câteva zile la Terapie Intensivă
07 Aprilie 2021, 13:50
(actualizat 07 Aprilie 2021, 15:27)

“Două săptămâni de carantină ar face minuni”, a spus astăzi, la un post de radio, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan. Invitată într-o ediție specială la TVR, Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, crede că două săptămâni de carantină “ar fi făcut minuni dacă ar fi fost luate în luna martie”.

“Sunt adepta măsurilor care să fie luate în așa fel încât să nu fi ajuns în situația de acum. Cred că ar fi făcut minuni aceste două săptămâni de carantină dacă ar fi fost luate în luna martie, pentru că nu am fi avut presiunea pe care o avem acum pe sistemul de sănătate. (...) Acum suntem în situația în care avem decese foarte multe, avem cazuri foarte multe și din ce în ce mai grave la persoane tinere și fără comorbidități. Avem toate paturile de terapie intensivă din țară ocupate și unitățile de primiri urgențe sunt pline. Acum, cu aceste curente anti-vaccin și anti-sistem care au fost generate, va fi foarte greu ca populația să accepte o nouă carantină. Cred că măsuri mult mai ferme și măsuri de distanțare fizică cu care să se prevină interacțiunea dintre din grupuri eterogene sunt necesare tocmai pentru a stopa această presiune la nivel de sistem de sănătate. Iar la nivel individual, pentru ca oamenii care poate nu au cunoștințele de bază sau cred că sunt în afara riscului și sunt niște semi-zei și nu se vor îmbolnăvi să nu ajungă în câteva zile la Terapie Intensivă”, a precizat medicul Ioana Stăncel.