Iohannis: Am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș. Cioloș: Este o onoare și o mare responsabilitate, suntem pregătiți. Suntem gata să pornim negocierile
11 Octombrie 2021, 08:45 (actualizat 11 Octombrie 2021, 22:01)
(actualizat 11 Octombrie 2021, 22:01) | Marinela Panaite, Mihaela Carpea

Dacian Cioloș a fost desemnat prim-ministru de președintele Klaus Iohannis după consultările cu partidele parlamentare. Șeful statului a și semnat decretul prin care îi cere acestuia să formeze noul guvern și să solicite Parlamentului votul de încredere. Se încheie astfel runda consultărilor, dar nu e clar dacă acesta este și sfârșitul crizei politice. "Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide", a reacționat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș are la dispoziție 10 zile să-și formeze guvernul, dar și să găsească o majoritate în Parlament.

ACTUALIZARE 19.50 Decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloş în calitatea de candidat la funcţia de prim-ministru a fost publicat luni seară în Monitorul Oficial.

ACTUALIZARE 19.20 Liderul AUR, George Simion, consideră că nominalizarea lui Dacian Cioloş pentru funcţia de prim-ministru "pare doar un joc politic".

"Până la următoarea reacţie, nominalizarea asta pare doar un joc politic şi aşteptăm următoarea mişcare a preşedintelui. (...) Ne bucurăm foarte mult că există reacţii din partea preşedintelui la presiunea pe care am pus-o, dar, din nefericire, Klaus Iohannis încalcă în momentul ăsta tocmai ceea ce el spune. Nu este o majoritate care să îl susţină pe Dacian Cioloş", a declarat, pentru Agerpres, George Simion.

ACTUALIZARE 19.00 Premierul demis, Florin Cîțu, a notat pe Facebook că a luat act de desemnarea făcută de Klaus Iohannis.

"PNL va discuta cu domnul Cioloș, după ce acesta va găsi soluția unei majorități împreună cu aliații săi de la moțiunea de cenzură, PSD și AUR. Mâine PNL va discuta situația politică la zi într-o ședință BPN", a anunțat Cîțu.

ACTUALIZARE 18.46 Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind desemnarea lui Dacian Cioloș în calitate de candidat la funcția de prim-ministru.

Administrația prezidențială: "Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat luni, 11 octombrie 2021, decretul privind desemnarea domnului Dacian Julien Cioloș în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată".

ACTUALIZARE 18.28 Reacția lui Dacian Cioloș:

"Președintele Klaus Iohannis mi-a cerut în această seară să formez un nou guvern.

Este o onoare și o mare responsabilitate pentru care suntem pregătiți, așa cum am și anunțat încă de la plecarea USR din guvern. Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea guvernării și să pornim negocierile cu celelalte partide. Obiectivul nostru este să scoatem România din criză și pentru asta e nevoie de multă responsabilitate din partea tuturor forțelor politice.

Vom avea o ședință de Birou Național pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid un guvern.

Liniile principale sunt gestionarea pandemiei, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR".

USR a confirmat într-o postare pe Facebook că luni seară are loc o ședință de Birou Național a formațiunii pentru stabilirea echipei de negocieri și a mandatului de a forma cât mai rapid "un guvern cu puteri depline, care să gestioneze pandemia, explozia prețurilor la energie și reformele din PNRR".

ACTUALIZARE 18.27 În primul rând nu cred că e o propunere serioasă, sau cred că nu e propunere cu sensul de a contura o majoritate, a subliniat Lucian Romașcanu, PSD.

VEZI și Președintele PSD, Marcel Ciolacu: PSD NU va vota niciodată un nou Guvern ZERO!

ACTUALIZARE 18.19 Premierul Florin Cîțu spunea astăzi că, dacă Dacian Cioloș va fi varianta înaintată de președintele Klaus Iohannis, PNL nu o va susține în Parlament, a transmis Alina Sorocean, jurnalist TVR, pentru Ora de știri.

ACTUALIZARE 18.17 Purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, a anunțat că mâine încep negocierile cu PNL și cu UDMR pentru refacerea coaliției de guvernare.

ACTUALIZARE 18.10 Declarații Klaus Iohannis:

"Am avut astăzi consultări cu formațiunile parlamentare, după ce guvernul a fost demis prin moțiune de cenzură. În toate discuțiile, am reiterat importanța unor chestiuni care trebuie rezolvate indiferent cine guvernează.

Este extrem de important să se gestioneze bine situația pandemică. Este foarte important să se gestioneze creșterea prețurilor la energie și să se ia măsuri pentru ca celelalte prețuri să nu crească la un nivel insuportabil pentru populație. Este foarte important să beneficiem de sumele mari de care poate să dispună România prin PNRR și să nu dăm cu piciorul la această oportunitate.

De asemenea, am reiterat importanța pregătirilor pentru perioada de iarnă și am subliniat că acestea sunt chestiunile cu adevărat importante pentru români și nu certurile politice între diferiți actori.

Formațiunile politice au venit cu diferite abordări, cu diferite propuneri, așa cum reprezentanții acestor formațiuni le-au prezentat și opiniei publice.

Din toate aceste propuneri eu am reținut una - pe care o voi și pune în practică, și anume am decis să desemnez pentru poziția de candidat la funcția de prim-ministru pe domnul Dacian Cioloș.

ACTUALIZARE 17.39 Kelemen Hunor a anunțat că a propus la negocieri un guvern cu premier UDMR pentru 6 luni. "Știu că am putea trece această perioadă într-o asemenea formulă", a subliniat liderul UDMR.

Colegii lui Kelemen Hunor l-au propus pe liderul UDMR pentru această postură.

ACTUALIZARE 17.30 Consultările de la Palatul Cotroceni s-au încheiat.

ACTUALIZARE 17.00 Reprezentanții Minorităților naționale sunt în sala de consultări de la Palatul Cotroceni.

Delegaţia grupului parlamentar al minorităţilor naţionale este condusă de Varujan Pambuccian.

ACTUALIZARE 16.35 Liderii UDMR au intrat la negocierile cu președintele Klaus Iohannis.

Din delegaţia UDMR fac parte: preşedintele formaţiunii, Kelemen Hunor, ministrul interimar al Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, liderul senatorilor UDMR, Turos Lorand, şi primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad-Andras.

ACTUALIZARE 16.30 "Deși suntem singurul partid care a venit cu o soluție pe masă, am fost lăsați în așteptare. În așteptarea a ce?", a întrebat co-președintele AUR Claudiu Târziu.

"Nici măcar de principiu nu ne-a dat un răspuns domnul președinte. Urmează să cugete asupra propunerii", a adăugat Târziu.

George Simion a declarat că AUR vrea un guvern de specialiști condus de un premier independent.

"Am venit cu o propunere suficient de clară pentru România, să trecem peste iarnă şi poate trecem şi peste primăvară, am venit cu o propunere a unui guvern de specialişti, am avut discuţii şi cu celelalte forţe parlamentare", a precizat Simion.

Co-președintele AUR a subliniat că formațiunea sa este deschisă oricăror negocieri, dar nu celor cu "extremiștii lui Florin Cîțu".

Potrivit liderilor AUR, președintele a subliniat că, în momentul acesta, Constituția nu prevede decât dizolvarea Parlamentului.

ACTUALIZARE 16.00 Delegația AUR a intrat la consultările cu președintele Klaus Iohannis.

ACTUALIZARE 14.21 AUR merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu un protocol pentru alegeri anticipate şi îşi doreşte un premier independent, respingând "orice încercare de a-l menţine pe Florin Cîţu la Palatul Victoria", a declarat luni deputatul George Simion, copreşedinte AUR, la grupul parlamentar al partidului.

"Noi, în acest moment, venim cu o propunere care sperăm să găsească majoritate: adică un protocol pentru alegeri anticipate, până atunci, ţara să fie condusă de un premier independent. (...) Noi ne dorim un premier independent, precum Călin Georgescu. (...) Respingem orice încercare de a-l menţine pe Florin Cîtu la Palatul Victoria", a precizat Simion.

El a adăugat că AUR aşteaptă ca şi celelalte partide politice care merg la Cotroceni să vină cu un nume pe care să-l agreeze.

"Aşteptăm şi celelalte formaţiuni să vină cu nume pe care să le agreem. O soluţie şi un profil de premier independent, dincolo de orice dubii. (...) Aceasta este soluţia pe care am găsit-o în urma discuţiilor şi cu celelalte formaţiuni politice şi mergem cu un mandat clar la Cotroceni", a punctat Simion.

ACTUALIZARE 15.10 Liderul USR, Dacian Cioloș, a subliniat la finalul consultărilor că i-a transmis "foarte clar" președintelui că "România trebuie guvernată, are nevoie de un guvern cu o majoritate parlamentară, are nevoie de un guvern care să vină cu propuneri atât pentru soluții pe termen scurt pentru crizele care trebuiesc gestionate cea a prețului energiei, cea a pandemiei, că trebuie demarat imediat PNRR, celelalte programe cu fonduri europene".

USR a mers și cu o propunere program cu măsuri imediate.

"Avem și o propunere de premier, în persoana președintelui USR, și am spus că această propunere e una foarte serioasă, că suntem gata să ne asumăm acest rol", a declarat Dacian Cioloș.

ACTUALIZARE 14.15 "Și președintele Iohannis în primul rând este autorul acestei coaliții și responsabilul pentru această criză politică. Alături și de PNL. Am fost astăzi la Cotroceni și i-am transmis președintelui că, fără o majoritate consistentă în Parlament, nu se poate vorbi de un guvern minoritar, fie el al oricărei formațiuni politice", a declarat liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, la finalul consultărilor cu șeful statului.

ACTUALIZARE 13.59 Delegația USR a ajuns la Cotroceni. USR este singurul partid care merge la consultări cu o propunere concretă de premier, Dacian Cioloș, dar și cu o serie de măsuri care să fie aplicate imediat după instalarea guvernului.

Ramona Avramescu transmite detalii pentru Telejurnal 14.00 despre mersul consultărilor.

ACTUALIZARE 13.16 Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, luni, că liberalii nu au avansat la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis o propunere de premier."Nu am avansat o propunere de premier. (...) Când vom avea majoritatea, vom avansa şi propunerea de premier", a afirmat Cîţu, la sediul central al PNL.

ACTUALIZARE 12.57 Social-democrații au intrat la consultări. Înaintea consultărilor, președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că PSD merge "din respect pentru instituția prezidențială".

ACTUALIZARE 12.30 Președintele USR, Dacian Cioloș, face declarații înainte de consultările cu președintele Iohannis. Președintele USR a anunțat că partidul este pregătit să își asume responsabilitatea guvernării și să inițieze imediat negocieri cu PNL și UDMR pentru un guvern care să scoată România din criză. De asemenea, propunerea de premier cu care USR va merge la Cotroceni este Dacian Cioloș.

Printre propunerile USR pentru programul de guvernare al viitorului guvern se află:

• Desființarea SIIJ până la final de octombrie 2021 și adoptarea legilor Justiției până la final de 2022.
• Implementarea „Zero Taxe pe Salariul Minim” pentru a reduce povara fiscală pe salariile mici.
• Reforma pensiilor speciale, astfel încât toate pensiile speciale să fie aliniate la principiul contributivității până la final de 2022.
• Reforma companiilor de stat, actualizarea legislației, eliminarea excepțiilor de la numirea profesionistă a managementului până la final de 2022.
• Revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin până în martie 2023.

ACTUALIZARE 12.00 Preşedintele Klaus Iohannis și-a început întâlnirea cu delegaţia PNL. Liberalii sunt reprezentaţi de preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi prim-vicepreşedinţii Rareş Bogdan, Gheorghe Flutur, Lucian Bode şi Iulian Dumitrescu. Şeful statului îi are alături pe consilierii prezidenţiali Mihaela Ciochină şi Daniela Bârsan.

ACTUALIZARE 11.50 PSD ar putea reveni la guvernare dacă are o majoritate parlamentară, a declarat, luni, preşedintele partidului, Marcel Ciolacu. Întrebat, la sediul central al partidului, dacă este exclus ca PSD să revină la guvernare, Ciolacu a răspuns: "Dacă avem o majoritate, revenim la guvernare". El a exclus însă varianta ca PSD să susţină un Guvern minoritar PNL care să nu fie condus de Florin Cîţu.

În același timp, Ciolacu a reiterat că partidul său nu va susţine un guvern minoritar. De asemenea social-democrații au mai transmis că dacă preşedintele Klaus Iohannis, în decursul rundelor de negocieri, va considera oportună ideea unui guvern de specialişti, care să pregătească alegerile anticipate, atunci PSD ar putea merge cu Alexandru Rafila, ca propunere de premier.

ACTUALIZARE 11.25: În mai puțin de jumătate de oră va avea loc prima întâlnire între președinte și reprezentanții partidelor politice. Iată mai jos programul complet al consultărilor:

Ora 12:00 – Partidul Național Liberal (PNL).

Liderul PNL, Florin Cîțu, va face face ulterior declarații la sediul PNL, la ora 13:30.

Ora 13:00 –Partidul Social Democrat (PSD)

Înainte de a merge la consultări, la ora 10:00, se întrunește Consiliul Politic Național al partidului, care va decide exact ce poziție adoptă.

Ora 14:00 – Uniunea Salvați România (USR)

Liderul USR, Dacian Cioloș, va face declarații înainte de consultări, la ora 12:30.

Ora 16:00 – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)

Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR)

Ora 17:00 – Minoritățile naționale reprezentate în Parlament.

Este posibil ca la finalul zilei să facă declarații și președintele Klaus Iohannis.

Partidele au fost convocate separat şi au la dispoziţie câte o oră ca să îşi prezinte soluţiile privind următorul Guvern. Până acum, doar liderii PNL, care sunt primii convocaţi, au decis că vor avansa o propunere de premier. Va fi tot Florin Cîţu, dacă acesta reuşeşte să coaguleze o majoritate. Dacă nu, liberalii vor veni cu alt nume.

USR a anunţat ferm că nu va susţine nicio variantă de Guvern condus de Cîţu.

Şi PSD exclude susţinerea unui guvern minoritar PNL şi vrea un cabinet de specialişti până la organizarea alegerilor anticipate.

Tot anticipate vrea şi AUR.

În aceste condiţii, preşedintele Iohannis a declarat că se aşteaptă ca la discuţiile de mâine să nu se ajungă la vreun rezultat.

De la ora 12.00, TVR transmite Ediţii speciale consacrate consultărilor de la Cotroceni.