Iohannis: Avem motive pentru un optimism moderat. Ne situăm pe un platou și lucrurile vor arăta și mai bine dacă respectăm în continuare cu sfințenie măsurile

20 noiembrie 2020, 16:12

„ Datele de astăzi ne arată că avem motive pentru un optimism moderat – moderat. Vedem că nu a crescut numărul de cazuri față de zilele anterioare și cred că se confirmă ceea ce spun de câteva zile încoace, că, în ceea ce privește numărul de cazuri noi, ne situăm pe un platou”, spune Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că numărul persoanelor vindecate este aproximativ egal cu „numărul persoanelor care, din păcate, au fost detectate cu această boală”.

„Să vedem dacă, în zilele următoare, acest trend se confirmă. Putem să spunem însă deja că măsurile care au fost luate de autorități au fost măsurile corecte, au fost măsurile adecvate. Însă – spun optimism moderat – lucrurile vor arăta și mai bine dacă avem răbdare și dacă respectăm în continuare cu sfințenie aceste măsuri. Dacă o facem, atunci peste o săptămână, două, vom putea să avem rezultate care arată o îmbunătățire netă a situației”, a mai spus președintele.

Klaus Iohannis a anunţat că luni va avea o şedinţă cu miniştrii Apărării, Sănătăţii şi de Interne pentru a clarifica aspectele care ţin de campania de vaccinare anti-COVID, pe care a catalogat-o drept chestiune de securitate naţională.

Declarațiile președintelui vin pe fondul unui record de bolnavi internați, 1358. Dar avem şi cel mai mare număr de pacienţi vindecaţi: 9086. Cazurile noi au scăzut sub 10 mii, dar în continuare 25 de județe, plus Bucureștiul, sunt în scenariul roșu.

Sibiul e în continuare fruntaș la incidență, dar procentul a mai scăzut, după măsurile din ultimele zile. După Direcția de Sănătate, și spitalul județean Sibiu are conducere militară. Militarii vor coordona şi planul de vaccinarea anti-COVID.

Până la vaccinare însă, autoritățile încearcă să găsească soluții pentru numărul îngrijorător al cazurilor de la terapie intensivă. Obiectivul Guvernului este ca în România să fie create, până săptămâna viitoare, 280 de noi locuri în secţii de anestezie şi terapie intensivă (ATI), a declarat vineri, la Suceava, premierul Ludovic Orban.

Astăzi, numărul de vindecări a fost sensibil apropiat de cel al cazurilor noi, dar s-au și înregistrat 160 de decese.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite