Iohannis: Din 15 iunie va fi posibilă redeschiderea grădinițelor și creșelor private. Starea de alertă va fi prelungită

9 iunie 2020, 10:46

”Având în vedere că în ultima vreme numărul de noi îmbolnăviri nu a crescut semnificativ, dar nici scăzut semnificativ, considerăm că e posibil să continuăm cu noi măsuri de relaxarea, adică unele restricții care sunt acum în vigoare nu vor mai fi după 15 iunie. După 15 iunie, se vor putea redeschide mall-urile, dar fără restaurante și fără locuri de joacă, Vor fi posibile evenimente private, nu publice, private, cu număr un pic mai mare de participanți, în speță 30 de persoane dacă evenimentele sunt în interior și 50 dacă vor acea loc în exterior. Pentru a veni în sprijinul părinților care vor lucra, care vor avea de mers la lucru și în perioada vacanței, va fi posibilă, nu obligatori, dar posibilă, redeschiderea after-school-urilor, grădinițelor și creșelor private, va fi posibilă redeschiderea sălilor de fitness, dar cu respectarea unor norme foarte stricte”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele a mai anunțat că se impune prelungirea stării de alertă având în vedere că numărul cazurilor nu a scăzut semnificativ. ”Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării măsurile care s-au dovedit a fi corecte”, a mai spus el.

”Având în vedere că nu avem o scădere semnificativă a numărului de cazuri noi, faptul că și ultimul weekend de relaxare s-a simțit, nu în sens bun, la numărul de îmbolnăviri, se impune prelungirea stării de alertă. Vor fi mai puține restricții, dar nu se poate continua fără a avea acest instrument numit starea de alertă. Sunt măsuri care trebuie continuate cu caracter permanent. Purtarea măștii, distanțarea, evitarea locurilor cu aglomerări mari trebuie respectate. Măsurile restrictive propuse vor fi mai puține decât sunt acum în vigoare. Mă adresez parlamentarilor care trebuie sa ia în dezbatere aceasta prelungirea a stării de alertă. Virusul nu dispare printr-un vot în Parlament, dar dacă sprijiniți guvernul atunci putem să controlăm eficient această răspândire a epidemiei. (…) Stimați parlamentari, nu puneți sub semnul întrebării aceste măsuri care s-au dovedit a fi corecte”, a declarat Klaus Iohannis.

_______________________________________

Președintele Klaus Iohannis a avut de la ora 13:00, la Palatul Cotroceni, o ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19 cu premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri.

La întâlnire au luat parte și ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, și șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite