Klaus Iohannis: Parteneriatul Strategic cu SUA a avut un rol determinant în transformarea democratică a țării noastre
11 Iulie 2022, 10:25 (actualizat 11 Iulie 2022, 10:28)
(actualizat 11 Iulie 2022, 10:28) | Știrile TVR

Președintele României, Klaus Iohannis, salută aniversarea astăzi, 11 iulie 2022, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic dintre România și Statele Unite ale Americii.

Parteneriatul Strategic cu SUA a avut un rol determinant în transformarea democratică a țării noastre și a condus la extinderea cooperării bilaterale și în plan internațional, la consolidarea relației transatlantice și la întărirea legăturilor dintre popoarele noastre.  La un sfert de secol de la lansare, România și SUA sunt angajate în extinderea și aprofundarea tuturor dimensiunilor Parteneriatului Strategic, de la cooperarea excelentă dintre țările noastre în domeniul securității și apărării, până la cea în domeniul economic, al securității energetice, educației, cercetării și relațiilor interumane, a transmis Klaus Iohannis într-un mesaj care marchează împlinirea, luni, a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului Strategic între România şi SUA.

 

Soliditatea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii a fost demonstrată constant în decursul ultimelor ani, și cel mai recent prin anunțul făcut de Președintele Joseph R. Biden în contextul Summitului NATO de la Madrid, referitor la suplimentarea prezenței trupelor americane în România. Această soliditate este, de asemenea, completată de o cooperare tot mai dinamică în multiple domenii, un exemplu fiind sectorul energetic, inclusiv cel nuclear civil, prin proiectul fanion care vizează dezvoltarea în România a unei centrale bazate pe tehnologia Reactoarelor Modulare Mici (SMR).  În ultimii 25 de ani, România a demonstrat voința și capacitatea de a contribui semnificativ la obiectivele comune de pe agenda bilaterală româno-americană, devenind cel mai constant și de încredere aliat al Statelor Unite în regiune. Războiul declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, situația de securitate din regiunea noastră și consecințele grave ale acestui război la nivel global și în sectoare cheie ne determină să acționăm împreună, mai uniți ca niciodată, pentru a găsi soluții, în plan bilateral sau euroatlantic, pentru a consolida și proteja valorile, securitatea și reziliența societăților noastre.

Klaus Iohannis a salutat cu această ocazie comunitatea de români care trăiește, muncește sau studiază în Statele Unite și americanii care trăiesc în România.

Un mesaj special de mulțumire transmit militarilor americani prezenți în țara noastră.

Am convingerea că Parteneriatul Strategic dintre România și Statele Unite este și va continua să rămână unul dintre fundamentele politicii externe și de securitate ale României, a încheiat președintele Iohannis.