Iohannis: Administrația SUA, indiferent de coloratura politică, a susținut relația cu România

3 noiembrie 2020, 18:43

„Ne mai despart câteva ore de aflarea primelor rezultate ale alegerilor pentru președintele Statelor Unite ale Americii, moment de referință în plan geopolitic. Din perspectiva României, relația cu Statele Unite ale Americii rămâne una fundamentală, aprofundarea și extinderea parteneriatului strategic fiind un pilon de bază al politicii noastre externe, dar și de securitate. Totodată, administrația Statelor Unite, indiferent de coloratura politică, a susținut permanent dezvoltarea relațiilor cu România pe toate palierele. Cu precădere în ultimii ani am înregistrat progrese notabile și evoluții concrete pe multiple dimensiuni ale parteneriatului nostru comun, iar cu ocazia vizitei pe care la Washington, în 2019, aceste dimensiuni au fost extinse și îmbogățite cu noi domenii precum securitatea rețelelor 5G și domeniul nuclear-civil”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la conferința de presă de la Palatul Cotroceni.

El a dat ca exemplu, în privința cooperării politico-militare și de securitate, creșterea semnificativă a nivelul de conștientizare a importanței strategice a Mării Negre, atât în Statele Unite, cât și la nivelul NATO.

„Am dezvoltat o viziune comună România Statele Unite cu privire la acest spațiu. Au fost puse astfel bazele pentru creșterea în continuare a prezenței militare americane în România ca o garanție de securitate față provocărilor complexe din regiune. La capitolul cooperare economică și în domeniul energiei au fost înregistrate progrese semnificative în ceea ce privește cooperarea în domeniul nuclear civil. După cum știți, a fost parafat chiar luna trecută un acord care vizează dezvoltarea de proiecte concrete la centrala de la Cernavodă. În ceea ce privește continuarea activă a demersurilor de aderare a României la programul VisaWaiver, partea americană a dat asigurări că acordă o atenție deosebită obținerii de progrese concrete în acest domeniu. Toate aceste rezultate vorbesc de la sine despre solidaritatea relației România – Statele Unite ale Americii, iar eu mă voi implica în continuare, în mod direct, pentru consolidarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii”, a conchis șeful statului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite