Ionel Dancă, șeful Cancelariei premierului Orban, explică de ce au fost redeschise bisericile, nu și teatrele

Ionel Dancă
Ionel Dancă
18 iunie 2020, 12:40

„Așa cum am afirmat de nenumărate ori, în funcție de evoluția situației epidemiologice, unele activități vor putea fi reluate. Orice activitate care presupune un contact colectiv este o activitate cu risc, din punct de vedere al răspândirii infecțiilor cu coronavirus”, a declarat la RFI Ionel Dancă, întrebat care este rațiunea pentru care Guvernul redeschide bisericile, sălile de jocuri și cele de fitness, nu însă și teatrele sau cinematografele.

El a spus că orice activitate în care există această posibilitate a constituirii unor grupuri de oameni, a unor colectivități, există un risc.

„Din acest punct de vedere, aceste activități trebuie reluate în mod gradual. Nu se pot relua toate deodată. Aici nu este o chestiune de a alege între creșe, grădinițe, teatre sau restaurante, este o chestiune de cum etapizăm toate aceste activități, reluarea acestor activități, astfel încât să reușim să limităm cât mai mult riscul de răspândire a infecțiilor, dar orice reluare a activităților în colectivitate presupune un risc, de aceea este important ca reluarea acestor activități să se facă etapizat, gradual. Nu spunem că este o activitate mai importantă decât alta, ci pur și simplu este o chestiune de a nu relaxa brusc toate activitățile, pentru că atunci controlul răspândirii infecțiilor va fi foarte dificil”, a adăugat șeful Cancelariei premierului.

Întrebat de ce Executivul nu a ținut închise și bisericile și sălile de fitness, pe lângă teatre și cinematografe, el a apreciat că există un grad de suportabilitate al societății la aceste măsuri.

„Nu putem ignora aceste semnale din partea societății. Pe de altă parte, ca urmare a măsurilor de limitare a contactelor sociale, de păstrare a distanței, a obligativității a purtării măștii, situația epidemiologică ajunsese la un punct în care ne-a permis luarea unor astfel de decizii, dar suntem în continuare în stare de alertă, tocmai pentru a nu irosi tot ceea ce s-a realizat până în prezent”, a conchis Dancă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite