ÎPS Teodosie, îndemn controversat la radio: fac un apel la juriști să se mobilizeze, este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul și au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu!
15 Octombrie 2021, 14:25 (actualizat 15 Octombrie 2021, 18:28)
(actualizat 15 Octombrie 2021, 18:28) | Știrile TVR

Îndemn controversat al Înalt Prea Sfințitului Teodosie, împotriva introducerii certificatului verde ca o condiție de acces în tot mai multe spații publice și a obligației de vaccinare care s-ar impune, în opinia sa, în această situație. Arhiepiscopul Tomisului le-a transmis credincioșilor să nu accepte obligativitatea vaccinării și să o conteste în instanţă. După aceste declarații, Patriarhia a anunțat prin purtătorul de cuvânt că îndemnul unui cleric împotriva vaccinării este dezavuat de Biserică.

Arhiepiscopul Tomisului le-a transmis credincioșilor să nu accepte obligativitatea vaccinării, deși momentan nu există o astfel de prevedere în legislație.

Mai mult, prelatul i-a îndemnat pe credincioși să-și apere drepturile în instanță.

În replică, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, susține că îndemnul unui cleric împotriva vaccinării este dezavuat de Biserică, iar datoria rațională a fiecăruia este să asculte exclusiv de sfaturile medicilor.

Nu este pentru prima oară când Înaltpreasfințitul Teodosie se remarcă prin sfidarea regulilor sanitare impuse în pandemie. În luna mai a anului trecut, arhiepiscopul Tomisului a împărtășit mai mulți copii cu aceeași linguriță. Iar două luni mai târziu, arhiepiscopul Tomisului a organizat o slujbă cu zeci de participanți într-o mănăstire din Suceava, județul cu cele mai multe cazuri de Covid-19 la acel moment.

Eu cred și trebuie să fac un apel la juriști să se mobilizeze, este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul și au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu! Mai ales că nu-i asumat de nimeni! Și sunt atâtea urmări negative. Deci acești oameni ar trebui, credincioșii noștri, să se adreseze în masă Justiţiei. Am citit clar că UE a anunțat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă pro vaccin și obligativitatile vaccinului? Vă spun să nu vă speriați. Aveți tot dreptul să alegeți! Nu trebuie să fiți obligați! Nu este constituțional, nu este legal! De aceea nu vă speriați! Mergeți și dacă vi se interzice, faceți sesizare și vă vor apăra. Sunt mulți avocați care vor să vă apere, a spus ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

Și prefectul județului Constanța s-a declarat îngrijorat de afirmațiile prelatului.

Silviu Iulian Coşa, prefectul județului Constanța: "Este cu atâta mai îngrijorător că în spațiul public apar declarații referitoare la încetarea vaccinului, aceste declarații se mențin în aceeași linie a incoerenței unor figuri publice, tocmai acum când ar trebui să ne ajutăm semenii, nu să-i îndrumăm pe calea suferinței".

În rândul credincioșilor din Constanța părerile sunt împărțite.

Contactat de jurnaliștii TVR, arhipepiscopul Tomisului nu și-a retras afirmațiile, dar nici nu a dorit să facă alte comentarii.