ÎPS Teodosie, noi declarații controversate: Vaccinul anti-Covid este experimental, a produs atâtea neajunsuri. Patriarhia: Poziționările arhiepiscopului de la Constanţa sunt păreri pur personale, din păcate provocatoare de confuzie
10 Decembrie 2021, 18:16 (actualizat 10 Decembrie 2021, 18:55)
(actualizat 10 Decembrie 2021, 18:55) | Știrile TVR

Arhiepiscopul Tomisului șochează cu noi declarații despre vaccinul antiCOVID. Este experimental, neasumat și fără prospecte precise, iar medicina nu mai are logică, a spus Înalt Prea Sfințitul Teodosie, la un post de radio local. Și chiar a susținut că în unele localități din Constanța bolnavii care s-au tratat de COVID nu au murit, spre deosebire de cei care s-au vaccinat. Afirmațiile prelatului au generat un val de reacții în rândul autorităților.

În emisiunea realizată de purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Înalt Prea Sfințitul Teodosie a declarat că medicina nu se mai bazează pe logică. Și că producătorii nu-și asumă vaccinul anti-Covid, care nu are prospecte precise.

ÎPS TEODOSIE, Arhiepiscopul Tomisului: Acesta este experimental, nu este asumat, a produs atâtea neajunsuri. Sunt mărturii: oameni care s-au tratat într-un val precedent, în niște localități din Constanța, niciunul nu a murit din cei care s-au tratat, care s-au vaccinat au și murit.

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, cel care a realizat emisiunea, a explicat ulterior declarațiile.

EUGEN TĂNĂSESCU, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: Este o frământare globală această pandemie şi în acest context arhiepiscopul Tomisului a făcut nişte observaţii personale. Nu cred că a contrazis cu ceva Patriarhia Română.

Dar Patriarhia îl contrazice.

"Este deja un lucru bine cunoscut că poziționările publice pe tema vaccinului/ vaccinării ale arhiepiscopului de la Constanţa, lipsite desigur de orice argumentație medicală, nu reprezintă în niciun fel poziția oficială a BOR. Sunt ieșiri publice și păreri pur personale, din păcate provocatoare de confuzie. Poziția BOR pe această temă (...) a fost şi rămâne constant una limpede: într-o problemă strict medicală, cum este cea a unui vaccin și a vaccinării, datoria rațională a fiecăruia dintre noi este aceea de a asculta exclusiv de sfatul medicilor".

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a reamintit și el că poziția Bisericii nu trebuie confundată cu cea a ierarhilor săi.

ALEXANDRU RAFILA, ministrul Sănătății: Afirmațiile unui ierarh din cadrul BOR sunt îngrijorare. Eu sunt convins că Biserica Ortodoxă Română va sprijini măsurile de protejare a sănătății oamenilor.

Reprezentanții Comitetului Național pentru Vaccinare și ai instituțiilor de sănătate publică au criticat însă în termeni duri afirmațiile arhiepiscopului Tomisului.

VALERIU GHEORGHIȚĂ, coordonatorul campaniei de vaccinare: Trebuie să încetăm cu astfel de declarații, pentru că suntem responsabili moral de moartea oamenilor. Și din păcate eu nu văd ca aceste persoane să fie responsabilizate într-un fel sau altul.

ADRIANA PISTOL, director CNSCBT: Nu poți să mai spui, când vaccinezi peste 8 miliarde de suflete, că vorbim despre un experiment.

Arhiepiscopul Tomisului s-a remarcat de-a lungul pandemiei prin luări de poziție care au șocat opinia publică. Cu mai puțin de o lună în urmă, ÎPS Teodosie a spus că împărtășirea cu mai multe lingurițe e ''un mare păcat''.