Iranul a executat prima persoană care a luat parte la protestele antiguvernamentale

Iranul a anunțat prima execuție a unui protestatar
Iranul a anunțat prima execuție a unui protestatar
8 decembrie 2022, 10:59

Mohsen Shekari a fost spânzurat joi dimineață după ce a fost găsit vinovat de un tribunal revoluționar pentru „ostilitate împotriva lui Dumnezeu”, a informat presa de stat.

El a fost acuzat că a blocat un drum principal din Teheran pe 25 septembrie și a rănit cu un cuțit un membru al forței paramilitare Basij.

Un activist a spus că a fost condamnat fără a avea parte de un „proces echitabil”.

Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, a scris pe Twitter că execuțiile protestatarilor vor începe să aibă loc zilnic, dacă autoritățile iraniene nu se vor confrunta cu „consecințe practice rapide la nivel internațional”.

Justiția iraniană a anunțat până acum că 11 persoane au fost condamnate la moarte în legătură cu protestele care au început la mijlocul lunii septembrie după moartea în custodia poliției moravurilor a Mahsei Amini, o tânără de 22 de ani care a fost reținută pentru că ar fi purtat „nepotrivit” hijabul.

Protestele conduse de femei s-au extins în 160 de orașe din toate cele 31 de provincii ale țării și sunt văzute ca una dintre cele mai serioase provocări pentru Republica Islamică de la revoluția din 1979.

Liderii iranieni le-au descris ca fiind „revolte” instigate de inamicii străini ai țării și au ordonat forțelor de securitate să le „abordeze decisiv”.

Până acum, cel puțin 475 de protestatari au fost uciși și 18.240 au fost reținuți, potrivit Agenției de Știri a Activiștilor pentru Drepturile Omului (HRANA). De asemenea, a raportat moartea a 61 de membri ai securității.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite