Iranul abolește poliția moralității. Procurorul general de la Teheran: „Poliția moralității nu are nimic de-a face cu judiciarul”

4 decembrie 2022, 12:54

„Poliția moralității nu are nimic de-a face cu judiciarul” și a fost abolită, a declarat procurorul general Mohammad Jafar Montazeri, citat de agenția de presă ISNA.

Declarația a fost făcută la o conferință religioasă, unde un participant a întrebat „de ce este desființată poliția moralității”.

„Poliția moralității” – cunoscută formal drept Gasht-e Ershad sau „Patrula de îndrumare” – a fost întemeiată sub președintele Mahmoud Ahmadinejad, cu scopul de a „răspândi cultura modestiei și a hijabului”.

Noua structură a început patrulele în 2006.

Anunțul abolirii acestei structuri vine la o zi după ce procurorul general a declarat că „atât Parlamentul, cât și sistemul judiciar lucrează” la chestiunea unei posibile modificări a legii care le cere femeilor să se acopere în public.

Președintele Ebrahim Raisi a declarat sâmbătă, potrivit unor comentarii televizate, că fundațiile republicane și islamice ale Iranului au fost înrădăcinate constituțional „dar există metode de implementare a Constituției care pot fi flexibile”.

Hijabul a devenit obligatoriu la 4 ani de la revoluția din 1979, care a răsturnat monarhia susținută de SUA și a înființat Republica Islamică Iran.

Inițial, ofițerii poliției moralității emiteau doar avertismente. Au trecut pur și simplu la arestarea femeilor acum 15 ani.

Echipele erau de obicei formate din bărbați în uniforme verzi și din femei îmbrăcate în chador negru, haine care le acoperă capul și partea superioară a corpului.

Rolul acestor unități a evoluat, dar structura a rămas mereu un subiect controversat.

Normele privind îmbrăcămintea s-au schimbat treptat, mai ales sub fostul președinte moderat Hassan Rouhani, când a devenit o obișnuință ca femeile să poarte blugi strâmți, asortați cu eșarfele colorate de pe cap.

Dar în luna iulie a acestui an, succesorul său, ultra-conservatorul Raisi, a cerut mobilizarea „tuturor instituțiilor statului pentru a aplica legea vălului”.

Raisi a susținut atunci că „dușmanii Iranului și Islamului au drept ținte valorile culturale și religioase ale societății prin răspândirea corupției”.

În ciuda regulilor tot mai drastice, femeile din marile orașe au continuat să ocolească regulile, lăsând eșarfele care le acopereau capetele să le alunece pe umeri și purtând pantaloni de mărimea potrivită.

VEZI și Tricouri inscripționate cu numele și vârsta tinerei din Iran ucise de poliția moravurilor, afișate în tribune la Cupa Mondială din Qatar. Forțele de ordine au intervenit

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite