Iranul va majora pensiile cu aproape 40%, după proteste de stradă

Iran steag
Iran steag
18 august 2022, 17:43

Potrivit site-ului Entekhab, pensiile vor fi majorate cu 38%. Schimbarea ar urma să intre în vigoare la sfârşitul lui august, conform asociaţiei pentru securitate socială. În prezent, cei mai mulţi pensionari au pensii de câteva sute de dolari, cu care supravieţuiesc cu greu în zonele urbane.

Mii de pensionari care suferă din cauza crizei economice au protestat în ultimele luni pentru pensii mai mari şi pentru sprijin de la stat în condiţiile inflaţiei galopante.

Iranul este în prezent în mijlocul unei crize economice severe şi preţurile au crescut dramatic în ultimele luni. Valoarea monedei naţionale, rialul iranian, s-a prăbuşit cu peste 50% în ultima perioadă.

Cu toate acestea, există speranţe prudente că o resuscitare a acordului nuclear din 2015 ar putea însemna ridicarea sancţiunilor împotriva Iranului, care ar diminua semnificativ criza economică.

Acordul nuclear menit să prevină dezvoltarea de către Teheran a armelor atomice a intrat iniţial în vigoare în 2015. În 2018, SUA, în timpul preşedinţiei lui Donald Trump, a decis unilateral să iasă din acord.

Într-un tur de forţă diplomatic, reprezentanţi din SUA şi Iran, precum şi din alte ţări, au încercat să resusciteze acordul în ultimele luni.

Un potenţial acord ar duce la ridicarea sancţiunilor americane şi la reinstituirea restricţiilor asupra programului nuclear al Teheranului prevăzute în acordul din 2015.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite