Irlanda ar putea avea încă două luni de lockdown. Premierul spune că țara este vulnerabilă la varianta britanică a coronavirusului

Dublin
Dublin
19 februarie 2021, 19:10

Premierul Martin a transmis avertismentul într-un interviu joi seară pentru ziarul Irish Mirror, în care a spus că extinderea lockdown-ului „ar merita”.

Mary Lou McDonald, lider al Sinn Fein, principalul partid de opoziţie în Irlanda, a criticat comentariile lui Martin, calificându-le drept „obraznice”.

Peadar Toibin, şeful Aontu, un mic partid de opoziţie, a spus că prelungirea propusă de guvern echivalează cu un „eşec al politicii”.

Lockdown-ul din Irlanda le interzice oamenilor să călătorească la mai mult de 5 kilometri de casele lor, cu excepţia deplasărilor „esenţiale”.

Multe companii au fost forţate să se închidă, şomajul atingând un record de aproape 27% în ianuarie.

Este probabil ca restaurantele şi saloanele de coafură să fie ţinute închise mult timp după orice relaxare a restricţiilor la sfârşitul lunii aprilie, a avertizat Martin.

Premierul susține că Irlanda este vulnerabilă la „varianta britanică” a coronavirusului, despre care a amintit că este „foarte transmisibilă”.

Martin, al cărui titlu oficial este „taoiseach” (şef al guvernului, în limba irlandeză n.r.), a spus că vaccinurile anti-COVID înseamnă „lumina de la capătul tunelului” – deşi, la fel ca mare parte din Europa, Irlanda a rămas cu mult în urma Marii Britanii vecine în procesul de vaccinare.

Numărul total al cazurilor de COVID-19 în Irlanda a crescut de la aproximativ 93.000 pe 1 ianuarie la aproape 200.000 o lună mai târziu, deşi cifrele anunţate joi au arătat că doar încă 12.000 de cazuri s-au adăugat în cursul lunii februarie.

Biroul Central de Statistică a declarat vineri că spitalizările legate de virus şi internările la terapie intensivă au scăzut de la începutul lunii ianuarie.

Bilanţul total al deceselor asociate COVID-19 în Irlanda a depăşit 4.000 în această săptămână, cu peste 1.500 de decese raportate în cămine de bătrâni la începutul lunii februarie.

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite