Istanbul – culoare, istorie şi cultură. Un city-break porneşte de la 280 euro/persoană
02 Noiembrie 2017, 10:23 (actualizat 02 Noiembrie 2017, 10:28)
(actualizat 02 Noiembrie 2017, 10:28) | Știrile TVR

Metropola vastă  Istanbul a fost vreme de 1.500 de ani unul dintre cele mai importante şi râvnite oraşe ale lumii, datorită poziţiei sale strategice pe două continente - Europa şi Asia. A fost capitala Imperiului Bizantin, Constantinopol, apoi centrul imperiului Otoman. Astăzi este centrul cultural şi turistic al Turciei.

Cu peste şapte milioane de turişti anual, Istanbul este unul dintre cele mai populare şi aglomerate oraşe ale lumii. Aici se regăsesc mai multe culturi şi o moştenire unică reprezentată prin construcţii contradictorii: de la cartiere greceşti la moschei, palate otomane sau biserici creştine.

Partea europeană este modernă, cu o viaţă de noapte fulminantă, iar cea asiatică este conservatoare, tradiţională şi colorată cu palatele sultanilor, moschei şi pieţe pline de produse.

Moscheea Albastră este o capodoperă arhitecturală otomană, construită din porunca Sultanulului Ahmet I, care şi-a dorit o moschee care să rivalizeze cu Sfânta Sofia. Moscheea cu şase minarete este cea mai mare din Turcia, singura care deţine acest număr de turnuri şi este decorată în interior şi exterior cu mii de plăci din ceramică albastră.

Are 260 de ferestre din vitralii, candelabre din cristal şi carpete orientale vechi, dar nu a depăşit în grandoare Agia Sofia. Acest muzeu al lumii creştine impresionează prin interiorul care păstrează fresce şi detalii arhitecturale comandate de Împăratul Iustinian. Este decorată cu elemente din aur, argint şi cea mai fină marmură adusă din Egipt.

Pe partea europeană a oraşului se evidenţiază Palatul Dolmabahce. Este cel mai mare palat imperial otoman cu 285 de camere şi saloane decorate cu candelabre din cristale de Bohemia şi mobilier de epocă.

Celebrul Palat Topkapi a fost vreme de 300 de ani reşedinţa a peste 25 de sultani. Are patru curţi interioare şi un harem,  zonă destinată doar concubinelor sultanului, cu nu mai puţin de 400 de camere.

De vizitat Basilica Cisterna, cunoscută sub denumirea de Palatul Scufundat. Cele 330 de coloane din marmură impresionante şi sculpturile ciudate ce o înfăţişează pe Medusa compun decorul perfect pentru numeroase festivaluri de muzică clasică.

Panorama Istanbulului poate fi observată de pe Podul Galata, ce traversează Cornul de Aur şi face legătura între centrul istoric şi cartierul Eminonu. De aici se poate face o croazieră pe Bosfor şi se pot admira edificiile istorice.

Cea mai aglomerată zonă este Marele Bazar, care adună zilnic 40.000 de vizitatori. Pe cele 60 de străzi întortocheate se găsesc peste 4000 de magazine, cafenele, localuri tradiţionale şi pieţe de condimente şi ceaiuri.