Istoria, în direct, la Televiziunea Română. TVR va transmite în format HD din 3 noiembrie

28 octombrie 2019, 20:41

Imagini din Decembrie 1989, filmate în Studioul 4 al Televiziunii Române, cu puţin timp înainte de a fi în direct. Apoi, totul a intrat în istorie.

Căderea regimului comunist s-a văzut în direct la TVR! La 23 de ani distanţă de la momentul în care Televiziunea Română a rămas în istorie drept prima din lume care a transmis în direct o revoluţie, căderea unei dictaturi, TVR a marcat o altă premieră.

În 2012, o echipă a Televiziunii Române reuşea să intre în Coreea de Nord, una dintre cele mai puternice dictaturi ale lumii.

Adelin Petrişor, jurnalist TVR: În Coreea de Nord, corespondenţii străini sunt uşor de recunoscut. Ei sunt obligaţi să poarte o banderolă albastră, pe care scrie cu alb ‘presă’. Jurnaliştii coreeni sunt şi ei uşor de recunoscut pentru că au aceeaşi banderolă, scrisul este galben, şi cei pe care eu i-am întâlnit în perioada petrecută la Phenian, cei mai mulţi dintre ei purtau uniformă„.

Cea mai închisă ţară din lume a permis atunci intrarea a 140 de jurnalişti străini pentru ceremoniile dedicate împlinirii a 100 de ani de la naşterea liderului supreme, Kim Ir-Sen. Cu o paradă grandioasă, Kim Jong-Un a vrut să dea un semnal de intimidare Occidentului.

Adelin Petrișor: A fost foarte greu în primul rând să ajung acolo. M-am luptat vreo şase ani să conving autorităţile să-mi dea viză. După vizita de acolo, am trecut şi am fost pus pe lista neagră a regimului„.

Asta pentru că, în reportajele sale, Adelin a arătat frânturi dintr-un sistem strâmb, în care oamenii stau drepţi în faţa liderului lor. Drepţi de frică!

Transmisiunile în direct au reprezentat atunci o altă premieră de la Phenian.

Adelin Petrişor: A fost pentru prima dată în istoria Coreei de Nord când jurnalişti occidentali au putut face direct de la Phenian. A fost prima dată când regimul a permis transmisiuni în direct. A fost prima dată şi pentru noi, la TVR, dar televiziunile mari şi staţiile mari din lumea aceasta au transmis pentru prima dată în direct de la Phenian„.

Reportajele lui Adelin Petrisor au arătat românilor – şi nu numai – faţa nevăzută a unei naţiuni în care cel mai mic preţ se pune pe oameni.

Adelin Petrişor: Nu au absolut niciun dram de libertate. Dacă tu locuieşti în Phenian, capitala nord coreeană, tu nu ai voie să te plimbi în centru când vrei tu. Oamenii vin în centru în momentul în care sunt chemaţi pentru nu ştiu ce demonstraţie. Este ţara în care, dacă vrei să pleci dintr-un oraş în altul, trebuie să-ţi iei o aprobare de la miliţie. Nu ai internet, ai un intranet unde regimul te alimentează cu aceeaşi propagandă. Pe intranetul nord-coreean nu poţi să citeşti ce citeşti pe internet. Citeşti doar ce regimul vrea să citeşti. Da, e un lagăr mare cât o ţară sau o ţară cât un lagăr. Depinde cum vrei s-o iei„.

Adelin Petrișor a fost primul jurnalist român care l-a intervievat pe Yasser Arafat după 1989. S-a întâmplat în 2002. Apoi, în 2011, tot prin ochii lui, TVR a fost singura televiziune din România care a  transmis din Libia, în timpul luptelor dintre rebeli şi Muammar Gaddafi. Şi tot printre primii am transmis „Primăvara arabă”, din Tunisia şi Egipt. Iar anul trecut, în vară, am fost singura televiziune din România care a asistat la prima întâlnire dintre un preşedinte american, Donald Trump, şi un lider al regimului de la Phenian, Kim Jong-Un.

În continuare, oriunde se va întâmpla ceva important în lume, vom fi acolo. Pentru tine!

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă