ISTORIA VACCINĂRII – episodul 2 | În Evul Mediu, jumătate din populația Europei a pierit în timpul epidemiei de ciumă

13 februarie 2021, 15:12

Ciuma bubonică, lepra, variola, pojarul sau tifosul sunt doar câteva dintre infecțiile care au făcut ravagii în rândul populațiilor, pe toate continentele.

În Evul Mediu, aproape 50% din populația Europei a pierit în timpul epidemiei de ciumă de la mijlocul anilor 1300. (1346)

Recent, specialiștii au concluzionat că înfrângerea Imperiului Aztec a avut la bază infectarea cu variolă. După contaminare, decesele din rândul populațiilor central-americane au slăbit armata aztecă. (1521)

După descoperirea Americii de Nord, populațiile de nativi au fost decimate de bolile infecțioase duse de coloniștii europeni. Cercetătorii estimează că aproape 90% dintre indigeni au pierit în urma epidemiilor, în primele trei secole de la cucerire. (1639)

Medicii acelor vremuri au încercat fără succes să oprească maladiile. Carantina devine cea mai folosită metodă în încercarea de stopare a răspândirii bolilor.

În această epocă, variolarea, adică imunizarea împotriva variolei, este una dintre practicile care se răspândește pe aproape pe toate continentele.

ISTORIA VACCINĂRII – episodul 1 | Lumea a fost expusă unor pandemii încă din Antichitate. Studiile recente arată că faraonul Ramses al V-lea a murit de variolă

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă