ISTORIA VACCINĂRII – episodul 5 | Benjamin Jetsy, un fermier din vestul Angliei, este cel care rămâne în istorie ca fiind primul care își expune deliberat soția și pe cei doi fii la variola vacii

16 februarie 2021, 16:34

După secole în care Europa fusese traversată de epidemii care lăsaseră în urma lor milioane de victime, europenii au înțeles că se pot imuniza măcar împotriva variolei.

Conform documentelor, specialiștii estimează că la începutul anilor 1700, în Europa, mureau anual aproximativ 400.000 de persoane doar de variolă.

În spațiul rural, țăranii observaseră că o anumită categorie de oameni nu se infecta de variolă sau făcea forme ușoare ale bolii. Aceștia erau cei care lucrau cu vitele, adică, văcarii și lăptăresele.

Infectarea cu varioala vacii este motivul pentru care această categorie de țărani dezvoltase  imunitate la virusul variolei umane.

Benjamin Jetsy, un fermier din vestul Angliei, este cel care rămâne în istorie ca fiind primul care își expune deliberat soția și pe cei doi fii la variola vacii.

Cu o andrea de lemn a luat lichid din pustulele de pe ugerul vitelor, apoi, cu aceeași andrea, a zgâriat ușor brațele celor din familie. Cei trei au trecut rapid peste infecție și nu au contactat vreodată variola.

După această eveniment, Benjamin Jetsy a fost chemat de mai multe ori la Londra pentru a da detalii despre procedeul folosit.

Două decenii mai târziu de la această întâmplare, un doctor de țară, Edward Jenner, avea să documenteze întregul proces al variolării. Peste ani, Edward Jenner avea să fie numit “ părintele vaccinului“.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite