ISTORIA VACCINĂRII – episodul 6 | Experimentul lui Edward Jenner, un medic de țară din Berkeley, avea să salveze multe vieți în secolele următoare și să schimbe pentru totdeauna traiectoria medicinei

17 februarie 2021, 15:54

La mijlocul anilor 1700, pe aproape toate continentele se practica variolarea, adică forma incipientă de imunizare împotriva variolei.

La acel moment, oamenii se imunizau voit prin două metode: fie era folosit lichid din pustelele umane ale celor infectați, fie din pustelele apărute pe ugerele vitelor bolnave de variola vacilor.

După ce își face ucenicia timp de șapte ani în slujba unui chirurg din acea epocă, Edward Jenner, un medic de țară din Berkeley, Anglia,  încearcă să găsească un leac pentru variolă.

Timp de  mai mulți ani  adună informații de la fermierii din zonă și se hotărăște să facă un experiment pe care îl documentează de la început.

În mai 1796 aplică pe brațul unui copil de opt ani lichid din pustelele unei lăptărese infectate cu variola vacilor. După câteva zile în care s-a simțit rău, băiatul își revine.

O lună mai târziu, când Jenner îl expune pe copil la variola umană, acesta nu dezvoltă infecția. Era rezultatul pe care medicul îl spera.

Din acel moment, Edward Jenner își transformă grădina de vară într-un spațiu în care localnicii mergeau duminica pentru a fi imunizați.

Edward Jenner  trimite mostre ale descoperirii sale mai multor doctori  și îi încurajează să-I imunizeze pe cei pe care îi tratau.

Într-o primă fază, raportul  lui Jenner  despre descoperire nu este acceptat de oamenii de știință ai epocii, însă, după ce mai mulți doctori demonstrează eficacitatea acestui procedeu, metoda începe să fie practicată inclusiv  în Statele Unite ale Americii și în Rusia.

Rezultatul experimentului lui Edward Jenner avea să salveze multe vieți în secolele următoare și să schimbe  pentru totdeauna traiectoria medicinei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite