ISTORIA VACCINĂRII – episodul 7 | În secolul al XIX-lea, încercările medicilor de a găsi o soluție pentru eradicarea holerei au eșuat. Cea mai eficientă metodă pentru stoparea răspândirii bolii s-a dovedit carantina
18 Februarie 2021, 15:15 (actualizat 18 Februarie 2021, 15:15)
(actualizat 18 Februarie 2021, 15:15) | Știrile TVR

Știrile TVR vă prezintă, într-o serie de 11 episoade, o istorie a epidemiilor care au făcut milioane de victime încă din Antichitate și cum descoperirea vaccinurilor a limitat numărul deceselor și răspândirea bolii.

Se poate spune că omenirea începuse să se bucure de beneficiile primului vaccin, după descoperirile  lui Edward Jenner din 1796.

Originea termenului vaccin provine din latinescul vaccinia, termen folosit pentru descrierea variolei vacii.

Documentele  vremii amintesc că, datorită folosirii vaccinului împotriva variolei la scară din ce în mai largă, în Anglia s-au înregistrat semnificativ mai puține decese din cauza variolei.

Începând cu secolul al XIX-lea, omenirea se confruntă cu mai multe epidemii de holeră. Acestea au lăsat în urma lor milioane de victime în toată lumea.

Pe tot parcursul secolului al XIX-lea, încercările medicilor de a găsi o soluție pentru această infecție au eșuat. La acel moment, cea mai eficientă metodă pentru stoparea răspândirii bolii s-a dovedit carantina.

Cu fiecare val de holeră care lovea lumea, doctorii au făcut și câteva descoperiri. În cazul acestei infecții, calitatea apei consumate era foarte importantă, precum și igiena personală.

Ultima epidemie de holeră a fost înregistrată  la începutul anilor 1990, iar în primele decenii ale secolului XXI, au  fost raportate focare de holeră în Asia și în țările Africane.