Italia va lansa o campanie de vaccinare anti-COVID gratuită la începutul lui 2021. Guvernul are în vedere limitarea călătoriilor între regiuni în perioada sărbătorilor de iarnă
02 Decembrie 2020, 13:27
(actualizat 02 Decembrie 2020, 13:31)

Italia va lansa o campanie de vaccinare anti-COVID gratuită şi la scară largă la începutul anului viitor. Cadrele medicale şi persoanele în vârstă vor avea prioritate, a declarat miercuri, în Parlament, ministrul Sănătăţii Roberto Speranza, citat de Reuters și preluat de Agerpres.

"În sfârşit vedem uscatul, avem un traseu clar spre un port sigur... Este probabil ca din ianuarie să înceapă primele vaccinări", a declarat el în Senat.

Speranza a afirmat că guvernul italian are opţiunea de a cumpăra 202 milioane de vaccinuri anti-COVID 19 de la diferite companii şi că aşteaptă autorizarea din partea Agenţiei Europene pentru Medicamente pentru utilizarea lor.

Italia a fost prima ţară occidentală în care a apărut noul coronavirus, înregistrând 56.361 de decese asociate COVID-19 de la izbucnirea pandemiei de coronavirus în luna februarie. Este a doua cea mai afectată ţară din Europa în ceea ce priveşte numărul de decese, după Marea Britanie.

Italia a înregistrat până în prezent 1,62 milioane de cazuri de COVID-19.

Personalul medical, persoanele în vârstă şi cei care trăiesc în căminele de bătrâni vor fi primii vaccinaţi, a spus Speranza, adăugând că prima parte a campaniei de vaccinare se va desfăşura între primăvara şi vara lui 2021.

La începutul lunii noiembrie, Italia a decis să impună noi restricţii pentru stoparea celui de-al doilea val de COVID-19. A fost instituit un lockdown parţial în zona de nord a ţării şi au fost limitate activităţile de afaceri.

Numărul cazurilor zilnice a scăzut săptămâna trecută, însă guvernul intenţionează să limiteze deplasările de Crăciun şi de Anul Nou pentru a preveni orice nouă creştere a numărului de infectări. "Intenţia noastră este de a limita călătoriile în străinătate şi între regiuni în timpul sărbătorilor de iarnă", a declarat Speranza.