Italienii, temători față de ideologia extremei drepte. Nu se fac avorturi în unele regiuni, minoritățile sexuale se tem de un nou val de ură. Europenii avertizează Italia să respecte drepturile omului
27 Septembrie 2022, 18:01 (actualizat 27 Septembrie 2022, 19:17)
(actualizat 27 Septembrie 2022, 19:17) | Știrile TVR

Victoria extremei drepte în Italia a transmis o undă de șoc în societate. Vederile anti avort și vehement împotriva minorităților sexuale ale Georgiei Meloni, potențialul prim-ministru, ar putea deveni normă. O spun locuitorii din 2 regiuni unde partidele de dreapta, acum la guvernare, conduc administrațiile locale de 2 ani și au restricționat accesul femeilor la servicii ginecologice.

A fost extaz duminică noapte în rândul suporterilor extremei drepte după victoria în alegerile generale. La lumina zilei însă, mulți italieni se tem de ce urmează.

Cu extremiştii la putere niciodată nu s-a făcut ceva bun.

Fiecare ţară are dreptul să aleagă cum doreşte, dar acum riscăm să ajungem că în Ungaria. Sau mai rău.

Și nu puțini se uită la ce au făcut aceste partide la nivel local.

Regiunea Marche este condusă de 2 ani de partidul Georgiei Meloni, Frații Italiei, iar una din primele măsuri luate a fost să restrângă drepturile la avort. Acolo este permis la cel mult 7 săptămâni de sarcină, comparativ cu 9 în restul Italiei, dar chiar și așa este o procedură foarte greu de realizat pentru că medicii invocă clauza de conștiință.

Am sunat la diverse clinici din oraşul meu, dar îmi spuneau că doctorul nu este acolo, că nu e loc la programări. Am încercat apoi în alte oraşe, la Pesaro, la Ancona. Nimeni nu a vrut să-mi scrie o reţetă pentru contraceptive. Treceau zilele şi eram disperată.

Auzim prea multe poveşti similare. Ştim de femei forţate să se mute în altă regiune, să facă avort pe ascuns, să plece în străinătate sau chiar să ducă sarcina la până la capăt.

Altă regiune, aceeași problemă. Umbria este condusă de partidul Liga al fostului vicepremier Matteo Salvini, formațiune acum la guvernare. Iar acolo statisticile arată că 80% din personalul medical refuză să facă întreruperi de sarcină. O situație inacceptabilă pentru acest medic.

Marina, medic ginecolog: Suntem în faţa spitalului din Perugia, cel mai mare din Umbria, unde ar trebui să se predea şi să se facă avorturi dar nu asta este realitatea. La fel în universităţile catolice, care sunt cele mai bune, nu se vorbeşte deloc despre avort sau contracepţie, iar studenţii care intră acolo sunt puşi să semneze un document prin care se angajează că nu vor face avorturi din motive de conştiinţă.

Iar femeile nu sunt singurele temătoare că noua putere de la Roma își va impune viziunile restrictive la nivel național.

Minoritatea gay este constant o țintă a politicienilor de extremă dreaptă, iar acum se tem că lucrurile vor escalada.

Fabrizio Marrazzo, activist: Suntem îngrijoraţi pentru generaţiile viitoare, pentru că se creează o luptă ideologică accentuată şi de criză economică, de energie şi altele. Ura a fost mereu o unealtă împotriva anumitor comunităţi, cum s-a întâmplat de multe ori în trecut şi sperăm să nu se repete.

Georgia Meloni se pregătește să devină prima femeie prim-minisru din istoria Italiei, dar deja este privită cu suspiciune și frică atât acasă, cât și peste hotare.

La doar câteva ore după anunțul rezultatului alegerilor, prim ministrul Franței, Elizabeth Borne, a spus că Franța și Europa vor sta cu ochii pe Italia să respecte drepturile omului și a menționat în special accesul liber la avort.