Iubiri, trădări sau mari prietenii literare au devenit povești într-o expoziţie deschisă de Muzeul Literaturii într-un mall din Capitală
26 Iulie 2022, 18:24 (actualizat 26 Iulie 2022, 20:56)
(actualizat 26 Iulie 2022, 20:56) | Știrile TVR

Îi revedem pe Mihai Eminescu și Ion Creangă, prieteni pe viață, sau pe Regina Maria și Martha Bibescu în fotografii celebre. Dar aflăm și cine este poetul care avea mereu deschisă uşa apartamentului pentru a putea lega noi și noi prietenii.

La începutului secolului trecut, lumea literară urmărea un triunghi amoros format din poeţii Şt. O. Iosif şi Dimitrie Anghel - care scriau sub același pseudonim și o iubeau pe Natalia Negru.

Natalia Negru a mai trăit 40 de ani, dar au existat voci care au învinuit-o că din cauza ei s-au stins doi scriitori care mai aveau multe de spus în literatura vremii.

Tot gelozia a fost cea care a pus capăt unei alte frumoase prietenii, cea dintre Regina Maria şi Martha Bibescu.

Puţini ştiu despre prietenia dintre Cezar Ivănescu şi Marin Preda. La 16 ani de la moartea prietenului său, Ivănescu a publicat o carte simţindu-se singur şi pustiit.

Se spune că cel mai prietenos poet român a fost Nichita Stănescu. El a locuit într-un bloc în Piaţa Amzei, la nr. 16, iar uşile erau deschise pentru oricine venea să îl viziteze. În apartamentul său de două camere i-a primit pe artişti, scriitori sau pur şi simplu pe muzele sale.