Izolarea rămâne obligatorie și după decizia Curții Constituționale, dar sub formă unei recomandări. Noi focare de COVID în țară

3 iulie 2020, 21:37

Spitalul Covid de la Mioveni, Argeș, de luni nu mai face internări. Este aproape plin.

În Prahova s-a închis o fabrică unde au fost depistați pozitiv mai mulți angajați, iar la echipa de fotbal Petrolul Ploiești 7 persoane au Covid 19.

E realitatea din cele mai recente focare, iar autoritățile spun că izolarea celor infectați și respectarea regulilor de protecţie sunt obligatorii dacă vrem ca situația să rămână controlabilă. Decizia Curții Constituționale face ca, în acest moment, asimptomaticii, de exemplu, să poată fi externați la cerere, dar se fac răspunzători de zădărnicirea combaterii bolilor dacă nu respectă izolarea.

Brașovul este unul dintre județele cel mai greu încercate în ultima vreme. Secția de terapie intensivă a spitalului județean este și ea aproape de limită, iar în weekendul trecut a fost nevoie ca o parte dintre bolnavi să fie trimiși în Mureș și Covasna. Medicii se tem însă că eventuale cereri de externare rapidă în cazul asimptomaticilor vor înrăutăți situația.

Guvernul va aproba săptămâna viitoare un proiect de lege prin care să fie clar că internarea, carantina și izolarea sunt obligatorii în situații de epidemie. Până atunci, vor fi sporite controalele.

Astăzi au fost raportate 420 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus, iar la terapie intensivă sunt 224 de bolnavi. Autoritățile nu exclud prelungirea stării de alertă, dar nu iau în calcul, cel puțin deocamdată, revenirea la starea de urgență.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite