Japonia va solicita un loc permanent pentru Africa în Consiliul de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU
Consiliul de Securitate al ONU
28 august 2022, 17:50

Kishida a participat online la a opta Conferinţă Internaţională Tokyo pentru Dezvoltarea Africii (TICAD), după ce a fost testat pozitiv la coronavirus.

El a declarat că Japonia intenţionează „să creeze un mediu în care poporul african să poată trăi în pace şi securitate, astfel încât continentul să se poată dezvolta”.

Anul viitor, când va deţine un loc în Consiliul de Securitate, Japonia îşi va întări parteneriatul cu Africa şi va cere o reformă a Organizaţiei Naţiunilor Unite, a mai spus prim-ministrul nipon, anunţând „un moment al adevărului” pentru ONU.

Consiliul de Securitate are 15 membri, din care 5 permanenţi – SUA, Rusia, China, Franţa şi Regatul Unit. Zece locuri sunt ocupate prin rotaţie de alte state membre ale ONU.

Japonia va finanţa ajutoare pentru instruirea poliţiştilor, pentru alegeri „echitabile şi transparente”, pentru controlul frontierelor şi pentru buna guvernare judiciară şi administrativă în Africa şi va numi un ambasador în Cornul Africii, a mai spus Kishida.

Pentru regiunea Liptako-Gourma, care se întinde pe teritoriul republicilor Mali, Burkina Faso şi Niger, sunt prevăzute 8,3 milioane de dolari în vederea cooperării între populaţie şi autorităţile locale şi ameliorarea serviciilor administrative pentru 5 milioane de locuitori.

Premierul a mulţumit Uniunii Africane şi ECOWAS (Comunitatea Economică a Statelor din Vestul Africii) pentru medierea în prevenirea conflictelor.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite