Jean Claude Juncker face bilanțul ultimului an. „Trebuie să deschidem ușa românilor și bulgarilor către spațiul Schengen”

13 septembrie 2017, 10:08

 

Uniunea Europeană trebuie să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen, dar și Croația la momentul potrivit, a declarat miercuri, în plenul Parlamentului European la Strasbourg, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, în discursul său anual privind starea Uniunii.

UE trebuie să fie și mai inclusivă, dacă dorește să fie mai puternică. Dacă, în primul rând, vrem să ne consolidăm frontierele externe, atunci trebuie să deschidem ușa românilor și bulgarilor către spațiul Schengen, a declarat Jean-Claude Juncker.

Declarații ale președintelui Comisiei Europene:

Suntem acum în cel de-al 5-lea an de creștere economică, care este resimțită în fiecare stat european.

– Am cerut disciplina fiscală dar suntem foarte atenți să nu omorâm creșterea economică.

– La 10 ani după ce s-a declanșat criza economia europeană își revine. Împreună aducem sentimentul de unitate în Europa în sfârșit vântul se simte în pânzele Europei, să profităm de acest vânt din pupa.

– A sosit momentul să creem o Europă mai unită, mai democratică și mai puternică pentru 2025.

– vom obține bune rezultate dacă fiecare își construiește partea sa.

– din partea comisiei suntem deschiși pentru compromis în cazul în care este echitabil, în interesul Europei și al statelor.

Consolidarea programului comercial

– Cinci propuneri. 1. Aș dori sa ne consolidam programul comercial european, Europa este deschisă către comerț, dar trebuie să fie și reciprocitate(…) Comerțul înseamnă locuri de munca, noi oportunități. Fiecare miliard în plus la export reprezintă 14 mii de noi locuri de muncă (…) Partenerii noștri din întreaga lume se precipită la porțile noastre pentru a se asigura că pot încheia acorduri comerciale. Tocmai am încheiat cu Canada un acord comercial care va intra în vigoare săptămâna viitoare, avem un acord cu Japonia și se poartă discuții cu Mexicul și țările sud-americane până la sfârșitul lui 2017. Intenționăm deschiderea de negocieri comerciale cu Australia și Noua Zeelandă. UE va publica toate proiectele de mandat de negociere. Cetățenii au dreptul să știe ce propune CE. Noi nu suntem niște apărători naivi ai ideii de liber schimb, Europa trebuie să își apere interesele. Propunem un nou cadru care să analizeze investițiile.

Invit producătorii să investească în mașini curate

– 2. Comisia ar dori ca industria noastră să devină mai puternică și mai competitivă. Sunt mândru de industria noastră auto, însă sunt șocat că există și clienți și consumatori care sunt înșelați în mod intenționat și repetat. Invit reprezentanții industriei auto să-și asume responsabilitățile și să corecteze direcția, astfel încât să investească în mașini curate.

Lupta împotriva schimbărilor climatice

– 3. Aș vrea ca Europa să se situeze în avangarda luptei împotriva schimbărilor climatice. Comisia vine cu o propunere pentru reducerea emisiilor de carbon în domeniul transporturilor.

Securitatea cibernetică

– 4. Acum putem proteja mai bine europenii întrucât există era digitală. Europa nu este suficient de bine pregătită în fața atacurilor cibernetice, care sunt chiar mai periculoase decât tancurile sau armele. Anul trecut s-au înregistrat 4000 de atacuri și 80 la suta dintre companii s-au confruntat cu atacuri. Comisia propune noi instrumente și o agenție pentru securitatea cibernetică.

Migrația

-5. Avem noi ofițeri care protejează frontierele (…) Avem state care sunt in prima linie, aceste țări nu trebuie să rămână singure în fața migrației. Frontiere comune și protecție comună, acestea trebuie să meargă mână în mână. Am reușit să controlăm migrația (…) Persoanele care nu au drept de ședere în Europa trebuie să se întoarcă în țara lor de origine. Doar 36% dintre migranții ilegali sunt trimiși în țara lor. Doar astfel Europa poate să dea dovadă de solidaritate cu cei care au nevoie de reală de protecție. (…) Europa este un continent care îmbătrânește de aceea trebuie consolidat un sistem de migrație legală, care este necesară.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite