Jean Claude Juncker propune un summit al UE la Sibiu, la o zi după Brexit. K. Iohannis: „Salut propunerea preşedintelui Comisiei Europene”

13 septembrie 2017, 11:43

ACTUALIZARE 13,40.Președintele Klaus Iohannis salută propunerea Președintelui Jean-Claude Juncker de organizare a unei reuniuni a Consiliului European la Sibiu, în data de 30 martie 2019, pe perioada exercitării de către România a Președinției Consiliului UE, summit care va viza chestiuni strategice privind viitorul Uniunii Europene. În timpul mandatului său la conducerea Consiliului Uniunii Europene, România va continua să acționeze ferm ca un partener activ, cu o abordare constructivă, unitară și pro-europeană în ceea ce privește măsurile care vor fi adoptate și care vizează viitorul Uniunii Europene„, se arată într-un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Șeful Comisiei Europene a făcut bilanțul ultimului an și și-a prezentat prioritățile pentru perioada următoare în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg.

CITIŢI ŞI  Jean Claude Juncker face bilanțul ultimului an. „Uniunea Europeană trebuie să primească rapid Bulgaria și România în spațiul Schengen”

“Am cerut preşedintelui Tusk şi României, care va deţine preşedinţia în primul semestru al anului 2019, să organizeze un summit special în România, pe 30 martie 2019. Dorinţa mea este ca acest summit să aibă loc în frumosul oraş medieval Sibiu pe care îl cunosc şi sub numele de Hermannstadt. Aceasta ne-ar permite să ne întâlnim pentru a lua deciziile necesare în vederea construirii unei Europe mai unite, mai puternice şi mai democratice”, a declarat Juncker.

În cazul în care calendarul Brexit-ului va fi respectat, reuniunea de la Sibiu va fi primul summit european în formula UE 27 după retragerea Marii Britanii din blocul comunitar și se va desfășura în momentul în care România va deține președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene.

La 12 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România va prelua, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru șase luni, președinția Consiliului UE. MAE notează pe site-ul său că președinția României la Consiliul UE se va desfășura într-un context european și internațional complex, cele mai importante dosare fiind Brexit-ul, alegerile pentru Parlamentul European, care se vor desfășura cel mai probabil în luna mai a anului 2019, și Cadrul financiar multianual post-2020.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite