Jocurile Olimpice de Iarnă de la PyeongChang au început cu o ceremonie grandioasă. Olimpiada se vede la TVR

9 februarie 2018, 17:21

Pe Stadionul Olimpic PyeongChang, ceremonia de deschidere a fost un spectacol grandios. Tehnologia, controlată de specialişti, şi-a dovedit, încă o dată, supremaţia. Reunite sub sloganul ‘Pasiune. Conectare’, cele 91 de delegaţii ale ţărilor participante au defilat în faţa întregii lumi în ordinea literelor din alfabetul coreean.

Lumina, culoarea și tehnologia au unit într-un tablou memorabil trecutul și viitorul pe stadionul Olimpic din Pyeong Chang. Un spectacol la fel de grandios ca și arena cu 5 laturi, construită special, într-un timp record: 22 de luni. Dotările deschid drumul spre viitor dacă ne gândim că toți cei 35 de mii de spectatori au stat pe scaune iluminate individual cu leduri.

Delegația României a intrat în arenă a 13-a. În frunte s-a aflat biatlonistul Marius Ungureanu, care a purtat tricolorul. Sportivii ruși, în schimb, au defilat sub drapelul olimpic, după scandalul de dopaj.

(w500) DelegaÈia

Într-o imagine istorică, atleții din Coreea de Nord și cei din Coreea de Sud au defilat sub același drapel. O premieră, după ce, în 1988, Coreea de Nord a boicotat Jocurile Olimpice de Vară de la Seul.

(w500) Sportivii

Cu zâmbetul pe buze, schiorul din Tonga, singurul participant din această țară, și-a făcut apariția la bustul gol, în ciuda celor minus 4 grade celsius de afară.

(w500) Reprezenta

Într-o coordonare perfectă a peste 1000 de drone, cercurile olimpice și-au făcut apariția pe cer. Pe stadion a ajuns și torța olimpică, după o calatorie de 2018 km. Flacăra olimpică a fost aprinsă de campioana patinaj artistic Kim Yu-na.

(w500) Spectacol

Jocurile Olimpice au o uriaşă implicaţie politică şi deja se vorbeşte despre aşa-numita „diplomaţie sportivă”. La ceremonie, în tribuna oficială, au asistat sora liderului nord-coreean şi vicepreşedintele legislativului de la Phenian. Pentru prima oară, un membru al familiei conducătoare din nord vizitează oficial sudul.

(w500) Sora lui K

Momentul culminant a fost cel în care preşedintele sud-coreean a dat mâna cu sora lui Kim Jong Un – în timp ce pe stadion defilau, sub steagul unei Corei unite, sportivii celor două ţări.

(w500) PreÈedint

În aceeași tribună oficială s-au aflat premierul nipon, Shinzo Abe şi vicepreşedintele american Mike Pence – reprezentanţii unor ţări considerate inamice de către Coreea de Nord.

(w500) Flacăra o

35 de mii de spectatori şi alte câteva milioane de telespectatori din întreaga lume au urmărit în direct festivitatea transmisă şi de TVR.

Până pe 25 februarie, posturile canalului public de televiziune, TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR HD, TVR Moldova şi TVR+ vor transmite 102 evenimente sportive din 7 sporturi, printre care patinaj artistic, schi, bob sau sanie.

Competiţia are loc la 30 de ani după JO de vară de la Seul, din 1988. Va fi prima ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă şi a doua a Jocurilor Olimpice organizate în Coreea de Sud. PyeongChang este, de asemenea, al treilea oraş asiatic care organizează Jocurile de iarnă, după Sapporo în 1972 şi Nagano în 1998, ambele din Japonia.

Sloganul competiţiei este „Pasiune. Conectare”, iar mascota, Soohorang, a fost inspirată de tigrul alb, mult timp considerat un animal de pază coreean.

(w500) Spectacol

(w500) Spectacol

(w500) Spectacol

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite