Joe Biden, pregătit să discute din nou cu Vladimir Putin, oricând şi în orice format

20 februarie 2022, 19:04

Diplomaţia nu şi-a spus ultimul cuvânt chiar dacă situaţia pare că se îndreaptă spre cel mai negru scenariu. Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut astăzi un apel la încetarea imediată a focului în estul Ucrainei. Într-un mesaj pe Twitter, liderul de la Kiev a spus că este în favoarea negocierilor în cadrul Grupului de contact Trilateral unde Ucraina participă alături de Rusia şi OSCE.

O reuniune de urgenta a OSCE este prevăzută pentru mâine, iar secretarul american de stat Antony Blinken a declarat că preşedintele Biden este pregătit să discute din nou cu Vladimir Putin, oricând şi în orice format.

Asta în timp ce liderii occidentali reafirmă că orice agresiune militară a Rusiei va fi sancţionată.

Premierul Boris Johnson nu crede că eventualele sancţiuni impuse Rusiei l-ar descuraja pe Vladimir Putin să treacă la acţiune.

O confirmă şi faptul că cei aproape 30 de mii de militari ruşi care se află în Belarus pentru exerciţiile comune, rămân deocamdată pe loc. Soldaţii ar fi trebuit să înceapă să se retragă astăzi, aşa spunea ministrul rus de Externe Serghei Lavrov când a început desfăşurarea de forţe în zonă.

De altfel Moscova pare din ce în ce mai deranjată de faptul că din cancelariile occidentale sunt avansate posibile zile ale unei invazii.

O noua discuţie telefonică între preşedintele francez Emmanuel Macron şi Vladimir Putin şi potrivit unui comunicat al preşedinţiei ruse, liderul de la Kremlin i-a explicat omologului său francez că provocările forţelor de securitate ucrainene sunt cauza escaladării tensiunii din Donbass.

După întâlnirea lui Macron din 7 februarie cu Putin la Moscova, conversația de azi dintre cei doi lideri constituie „ultimul efort posibil și necesar pentru a evita un conflict major în Ucraina.

Pe fondul instabilităţii din ce în ce mai mare, statele occidentale, inclusiv România, îşi sfătuiesc cetăţenii să plece din Ucraina. Ministerul de Externe de la Bucureşti le recomandă românilor să evite deplasările în Ucraina şi mai ales în peninsula Crimeea şi regiunea Donbas.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Dmitri Medvedev

Dmitri Medvedev: Ucraina aparţine Rusiei

Atac aerian masiv lansat de Rusia asupra Ucrainei