Johnson & Johnson amână distribuirea vaccinului său în Europa, după întreruperea administrării acestuia în SUA. România urma să înceapă imunizarea cu acest ser săptămâna viitoare

Johnson&Johnson amână distribuirea vaccinului său în Europa | FOTO: Shutterstock
Johnson&Johnson amână distribuirea vaccinului său în Europa | FOTO: Shutterstock
13 aprilie 2021, 17:50

Siguranța și bunăstarea persoanelor care folosesc produsele noastre reprezintă prioritatea noastră numărul unu. Suntem conștienți de o tulburare extrem de rară care implică persoane cu cheaguri de sânge în combinație cu trombocite scăzute la un număr mic de persoane care au primit vaccinul nostru COVID-19”, au precizat reprezentanții Johnson&Johnson într-un comunicat.

Vaccinul Johnson & Johnson, administrat în doză unică, a fost autorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), dar încă nu a fost utilizat în Uniunea Europeană.

În SUA au fost administrate până în prezent peste 6,8 milioane de doze din acest vaccin, dar agenţiile sanitare americane au cerut marţi suspendarea utilizării acestui ser după semnalarea a 6 cazuri de tromboze la femei cu vârste între 18 şi 48 de ani, dintre care una decedat, iar alta a fost internată în stare critică.

În toate aceste cazuri este vorba despre un tip de cheag sanguin denumit ”tromboza sinusului venos cerebral” (CVST ) şi asociat cu niveluri reduse ale trombocitelor.

Responsabilul preşedinţiei americane însărcinat cu gestionarea crizei sanitare, Jeff Zients, a apreciat că întreruperea administrării vaccinului Johnson & Johnson, ca măsură de ”precauţie extremă”, nu va avea un impact semnificativ asupra campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în SUA, întrucât acest ser reprezintă mai puţin de 5% din totalul dozelor folosite în această ţară.

Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) şi Adminstraţia pentru Alimente şi Medicamente (FDA) au emis o declaraţie comună în care menţionează că astfel de efecte adverse par să fie extrem de rare în prezent şi nu a fost stabilită o relaţie de cauzalitate între vaccin şi formarea de cheaguri sangvine. Cele două instituţii americane se vor reuni miercuri pentru a analiza cazurile semnalate.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat săptămâna trecută că examinează patru cazuri rare de formare a unor cheaguri sangvine la persoane vaccinate cu vaccinul Johnson & Johnson
în SUA, la fel cum a procedat pentru cazurile asemănătoare semnalate după vaccinare cu serul produs de AstraZeneca-Oxford.

Prima tranşă de vaccinuri produse de Johnson & Johnson urmează să intre miercuri în ţară, a anunţat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andrei Baciu, vicepreşedinte al Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind imunizarea împotriva SARS-CoV-2. Celelalte tranșe vor întârzia până la o nouă decizie. Autoritățile urmau să înceapă imunizarea cu acest ser săptămâna viitoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite