Josep Borrell face apel la Kosovo şi Serbia să detensioneze situaţia din regiune după ultimele ciocniri

Conflict Serbia- Kosovo
Conflict Serbia- Kosovo
12 decembrie 2022, 11:11

În ultimele săptămâni, sârbii din nordul Kosovo au răspuns cu o rezistenţă violentă la decizii ale Priştinei pe care le consideră a fi antisârbeşti.

„Ştiu că cele două părţi sunt dispuse să detensioneze situaţia şi le cer insistent să facă asta”, a declarat Borrell, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE la Bruxelles.

„Trebuie să revină la masa dialogului, trebuie să depăşească tendinţa de a lupta în stradă”, a adăugat el.

Ultimele proteste au fost declanşate de arestarea unui fost ofiţer de poliţie sâmbătă. El a făcut parte din masa sârbilor demisionari din forţele de ordine în ultima lună, după ce Priştina a anunţat că le va cere sârbilor să renunţe la plăcuţele de înmatriculare sârbeşti care datează de dinainte de războiul din Kosovo din 1998-1999 care a dus la independenţă.

Duminică, pentru a doua zi, camioane şi alte vehicule de mare tonaj au blocat mai multe şosele principale care duc la două puncte de trecere a frontierei cu Serbia. Ambele puncte de trecere au fost închise traficului.

EULEX, misiunea UE însărcinată cu patrularea în nordul Kosovo, a informat că, sâmbătă seară, o grenadă asurzitoare a fost aruncată asupra unuia dintre vehiculele sale blindate, dar nicio persoană nu a fost rănită. Borrell a spus că incidentul este inacceptabil.

Tensiunile s-au acutizat înaintea alegerilor locale în municipalităţile cu majoritate sârbă, prevăzute iniţial pe 18 decembrie şi pe care principalul partid sârb vrea să le boicoteze.

Explozii şi focuri de armă s-au făcut auzite în cursul săptămânii trecute, când autorităţile locale încercau să pregătească scrutinul. Un poliţist provenit din comunitatea albaneză şi care făcea parte din forţele desfăşurate în regiune a fost rănit.

La scurt timp după apariţia barajelor pe şosele, preşedintele Kosovo, Vjosa Osmani, a decis amânarea alegerilor până pe 23 aprilie.

sursa Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite