Jumătate dintre elevii unei clase din județul Buzău au gripă. Direcția de Sănătate Publică a declarat focar epidemiologic

19 ianuarie 2023, 19:55

La școala din satul Udați, în județul Buzău, virusul gripal a îmbolnăvit prima dată șapte copii, confirmați prin teste rapide. Ulterior, după ce a fost anunțată Direcția de Sănătate Publică, alți trei copii de la două clase au prezentat simptome și boala a fost confirmată.

Dr. Carmen Scântei, medic șef epidemiolog DSP Buzău: Și la ora aceasta avem cele 10 cazuri pe care le-am testat și care sunt izolate. Triajul epidemiologic a fost făcut zilnic, prin personalul medical din zona respectivă.

Clasele au fost dezinfectate. În pauzele dintre ore se aerisesc spațiile interioare, se curăță suprafețele băncilor și celelalte obiecte de mobilier. Toți elevii poartă mască de protecție și la ore, dar și în pauze.

Elena Dobre, director Liceul Smeeni, județul Buzău: Familia trebuie să fie responsabilă și să nu-i mai trimită la școală pe copiii bolnavi. Noi facem tot ce ține de noi pentru a-i proteja pe copii. Facem dezinfecție de câteva ori pe zi.

DSP a declarat focar de gripă și monitorizează zilnic starea celorlalți elevi. De teamă, mai mulți părinți i-au ținut acasă pe preșcolari. Camera de gardă de la Pediatrie este în fiecare zi luată cu asalt de părinți îngrijorați de simptomele copiilor.

Adriana Bunilă, purtător de cuvânt SJU Buzău: În cursul zilei de ieri, la UPU Pediatrie s-au prezentat șapte copii care au fost diagnosticați cu gripă. La Secția Boli Infecțioase sunt internați șapte copii cu gripă.

Epidemiologii spun că anul acesta numărul bolnavilor de gripă a crescut alarmant.

Dr. Carmen Scântei, epidemiolog șef DSP Buzău: Noi avem acum 624 de gripe de la începutul monitorizării, iar anul trecut, în același interval de timp, au fost 0.

Numărul infectărilor cu gripă se menține pe trend ascendent și abia spre sfârșitul lunii se așteaptă o scădere. INSP a anunțat că, în ultima săptămână, a fost o creștere de 35 de procente față de cea precedentă, și sunt aproape 140 de mii de infectări în toată țară. Până în acest moment au fost confirmate 27 de decese din cauza virusului gripal, cele mai multe, la persoane de peste 65 de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă