„Jurnal de România.1989”, un spectacol multimedia despre Revoluție la Teatrul Național București

29 august 2020, 12:34

La mai bine de 30 de ani de la revoluție, un spectacol despre momentul ’89 chestionează istoria nu în dimensiunea ei oficială, ci în cea intimă, umană. Vedem câteva povești de viață, cum au trăit cei patru actori din distribuție căderea dictaturii ceaușiste.

Rolul lui Ion Caramitru la Revoluție e binecunoscut. Oana Pellea mergea în 89 la Televiziune s-o apere, Daniel Badale era soldat în termen atunci, teoretic, de partea cealaltă a baricadei, iar Florentina Tilea, la Iași, era recitatoarea lui Ceaușescu.

Spectacolul include și bucăți de interviu cu specialiști, oameni care au analizat revoluția sau care au fost în miezul evenimentelor

„Jurnal de România. 1989” e al patrulea episod al proiectului de teatru documentar al regizoarei Carmen Lidia Vidu. În ultimii ani, ea a cartografiat realitatea unor orașe – așa s-au născut spectacolele despre Constanța, Sf Gheorghe și Timișoara. Acum, s-a concentrat pe un moment istoric, 1989. Metoda ei de lucru e particulară: inițial îi intervievează pe actori și, din relatărilor lor, unele foarte personale și emoționale, conturează scenariul spectacolelor. Actorii își ritmează jocul după fluxul imaginilor, componenta multimedia e substanțială.

„Jurnal de România. 1989” impresionează din punct de vedere vizual. Proiecțiile video îmbracă sala de pe acoperișul Teatrului Național cu totul, inclusiv locurile spectatorilor și peretele înalt din spatele scenei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite