Kadîrov a răbufnit pe Telegram, criticând autoritățile ruse după situația din Harkov. „E o situație dată naibii”
12 Septembrie 2022, 11:16 (actualizat 12 Septembrie 2022, 16:47)
(actualizat 12 Septembrie 2022, 16:47) | Știrile TVR

Liderul Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a criticat Ministerul rus al Apărării după ce armata ucraineană a eliberat Izium, Kupiansk și Balaklia, în regiunea Harkov, aflate sub ocupație, notează Meduza, făcând trimitere la o postare pe Telegram a lui Kadîrov.

„Nu sunt un strateg, precum Ministerul Apărării. S-au făcut greșeli. Cred că vor trage concluzii… Îmi place să spun mereu adevărul… Și dacă azi-mâine nu se vor face schimbări în strategia de desfășurare a operațiunii militare speciale, va trebui să merg la conducerea Ministerului Apărării și la conducerea țării ca să le explic situația… Situația este foarte interesantă, este o situație dată naibii”, a spus liderul cecen.

Kadîrov a menționat că nu poate învinovăți pe nimeni pentru faptul că armata rusă, în cuvintele sale, „a predat orașele”, deoarece nu înțelege strategia Ministerului Apărării. El a criticat conducerea ministerului și pentru faptul că în timpul ofensivei trupelor ucrainene, „oficialii nu au spus nimic, nu au declarat nimic, deși vedeau totul”.

„De ce se face asta? De ce s-a preferat asta? Dacă Rusia ar vrea, nu ar face niciun pas înapoi. Și de ce s-a făcut, a fost necesar să explic. Eu văd că pentru asta nu au fost pregătiți oamenii. Întotdeauna arătăm cum tragem, cum luăm, cum distrugem. Trebuie să arătăm cealaltă parte.”

Potrivit liderului Ceceniei, există totuși un plus în faptul că armata rusă „a dat mai multe orașe și sate”. Astfel, susține el, trei batalioane și un regiment de forțe speciale Ahmat au fost trimise în Ucraina pentru a desfășura „operațiuni speciale” pe teritoriul țării.

„Eu, Ramzan Kadîrov, vă declar oficial că toate aceste orașe (Izium, Kupiansk și Balaklia) vor fi înapoiate. Oamenii noștri sunt deja acolo, băieții sunt special pregătiți pentru această treabă, sunt gata să plece încă 10.000 de luptători. Și, în viitorul apropiat, vom ajunge la Odesa”.

CITIȚI ȘI: Pregătește Kadîrov, casapul cecen al lui Putin, o mutare surpriză care ar putea agita apele în Garda Națională a Rusiei? Explicațiile unui expert în securitate

Trupele ucrainene au recucerit peste 20 de localităţi în ultimele 24 de ore, în contextul în care avansul lor rapid în estul ţării continuă, a anunţat Kievul luni dimineaţă, potrivit DPA.

„Eliberarea localităţilor de sub ocupaţia rusă în regiunile Harkov şi Doneţk continuă”, a precizat Statul Major al forţelor armate ucrainene într-un raport.

Veliki Burluk şi Dvoricina, două comunităţi din nordul regiunii Karkov, au fost abandonate de forţele ruse, se menţionează în raport.

Sub presiunea contraofensivelor ucrainene, Ministerul rus al Apărării a anunţat retragerea trupelor din Harkov în weekend, la peste jumătate de an de la începerea războiului.

Motivul oficial oferit a fost „regruparea” strategică a unităţilor.

Duminică seară, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că oraşul Izium, care are o importanţă strategică şi pentru care s-au dat lupte grele la începutul războiului, a fost recucerit.

În înregistrări video din oraş se vede cum militarii ucraineni ridică drapelul naţional.

Conform Statului Major al armatei ucrainene, trupele ruse au părăsit de asemenea micul oraş Svatov din regiunea Lugansk, deşi miliţiile separatiste sunt încă în acţiune acolo.

„Dat fiind avansul ucrainenilor, Rusia a dispus cel mai probabil retragerea trupelor sale din întreaga regiune Harkov ocupată, la vest de râul Oskil", au transmis luni serviciile de informaţii britanice.

„Succesele rapide ale ucrainenilor au implicaţii semnificative pentru întreaga strategie operaţională a Rusiei. Majoritatea forţelor din Ucraina sunt cel mai probabil obligate acum să prioritizeze acţiunile de apărare de urgenţă", au adăugat serviciile secrete britanice.