Kadîrov, consternat de schimbul de prizonieri dintre Rusia și Ucraina. „Toată situația nici măcar nu are sens pentru mine”
23 Septembrie 2022, 13:24 (actualizat 23 Septembrie 2022, 13:25)
(actualizat 23 Septembrie 2022, 13:25) | Știrile TVR

Într-o postare pe Telegram de joi, liderul cecen Ramzan Kadîrov și-a exprimat consternarea față de schimbul de prizonieri de miercuri, în care Rusia a făcut schimb cu 225 de prizonieri de război, inclusiv soldați care au apărat oțelăria Azovstal din Mariupol, primind în schimb doar 56 de prizonieri aflați în Ucraina.

„Sunt extrem de nemulțumit de veștile de ieri. Toată situația nici măcar nu are sens pentru mine. Ori de câte ori au fost luate decizii de luptă sau tactice, ei s-au consultat întotdeauna cu noi, participanții activi la operațiunea [militară] specială. Dar acum...”, a scris Kadîrov, potrivit Meduza.

Șeful Ceceniei s-a referit la apărătorii Azovstal drept „fasciști” și „teroriști”, spunând că este inacceptabil să fie dați la schimb cu soldații ruși. „Predarea chiar și a unuia dintre acei teroriști Azov ar fi trebuit să fie exclusă”, a scris el.

În același timp, a adăugat el, „cei de la vârful Ministerului Apărării și al FSB pot vedea lucrurile mult mai clar”. El a promis că va continua să urmeze „principiul nostru principal de neclintit: vom urma toate ordinele de la comandantul nostru șef!”

Pe 21 septembrie, Rusia și Ucraina au efectuat un schimb major de prizonieri. Rusia a eliberat 215 persoane, inclusiv cinci comandanți responsabili cu apărarea fabricii de siderurgie Azovstal din Mariupol și 108 membri ai Regimentului Azov. Ucraina a eliberat 55 de prizonieri ruși, împreună cu politicianul ucrainean de opoziție, pro-Kremlin, Viktor Medvedciuk.