Kazahstan: Situaţia revine treptat la normal. Preşedintele Tokaev denunţă o ”tentativă de lovitură de stat”. Guvernul condamnă relatările media

Kazahstan: Situaţia revine treptat la normal. Guvernul condamnă relatările media
Kazahstan: Situaţia revine treptat la normal. Guvernul condamnă relatările media
10 ianuarie 2022, 09:46

Preşedintele Kazahstanului, Kasîm-Jomart Takaev, a declarat luni că revoltele însoţite de violenţe care au zdruncinat ţara de la începutul anului au fost o „tentativă de lovitură de stat” comisă de „combatanţi înarmaţi”, asigurând totodată că forţele sale nu ar trage „niciodată” împotriva unor manifestanţi paşnici, relatează AFP.

Grupuri de combatanţi înarmaţi, care aşteptau momentul, au intrat în acţiune. Obiectivul lor principal s-a manifestat clar. Este vorba de o tentativă de lovitură de stat”, a indicat Tokaev în cursul unei reuniuni în format de videoconferinţă cu şefii de stat ai ţărilor membre din Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), între care şi preşedintele rus Vladimir Putin.

În Almatî, oraş cu 1,8 milioane de locuitori şi capitala economică a ţării, unde au avut loc cele mai violente revolte, site-urile locale şi străine puteau fi din nou accesate luni, decretată zi de doliu după cele mai sângeroase tulburări din istoria independentă a fostei republici sovietice.

Iar mijloacele de transport public puteau fi văzute din nou pe străzile din Almatî pentru prima dată de la începutul violenţelor, potrivit corespondenţilor AFP.

Regimul din Kazahstan a prezentat revoltele de la Almatî ca un atac al „unor grupuri teroriste” şi şi-a exprimat nemulţumirea faţă de acoperirea mediatică străină a evenimentelor, care au început prin manifestaţii împotriva creşterii preţului la carburant în vestul ţării la 2 ianuarie.

Luni, Comitetul Naţional de Securitate a transmis că situaţia este acum sub control, potrivit Reuters.

„Focarele de ameninţare teroristă” au fost neutralizate, se arată într-un comunicat de presă.

Duminică seară, Ministerul Informaţiilor a retras un bilanţ publicat anterior în cursul zilei pe un canal oficial de Telegram, conform căruia peste 164 de persoane au murit în timpul violenţelor.

Ministerul a explicat pentru două site-uri private că difuzarea bilanţului a fost rezultatul unei „erori tehnice”, însă nu a oferit totuşi un nou bilanţ.

Totuşi, bilanţul creşte vertiginos, autorităţile raportând până acum decesul a 26 de manifestanţi şi 16 membri ai forţelor de ordine şi un număr de 2.000 de răniţi.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite