Kelemen Hunor: "Premierul desemnat, Dacian Cioloş, nu a reuşit să restabilească un nivel minim de încredere care ar fi permis refacerea coaliţiei PNL - USR - UDMR"
15 Octombrie 2021, 15:06 (actualizat 15 Octombrie 2021, 15:20)
(actualizat 15 Octombrie 2021, 15:20) | Știrile TVR

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, consideră că premierul desemnat, Dacian Cioloş, nu a reuşit să restabilească "un nivel minim de încredere", care ar fi permis refacerea coaliţiei. Prin urmare, potrivit lui Kelemen Hunor, opţiunile pe care le mai are Cioloș în acest moment sunt fie să renunţe la mandatul primit de la şeful statului, fie să formeze un guvern cu PSD şi AUR, sau un executiv monocrom USR.

"Premierul desemnat, Dacian Cioloș nu a reușit să restabilească un nivel minim de încredere care ar fi permis refacerea coaliției PNL-USR-UDMR. Prin urmare, el mai are trei opțiuni: 1. să renunțe la mandatul oferit de președinte; 2. să formeze un nou guvern PSD-USR-AUR, alianță formată pentru demiterea guvernului; 3. să ceară sprijinul parlamentului pentru un guvern monocolor USR.

UDMR consideră în continuare că, în loc de tactici tehnice pentru putere, este necesar să se formeze un guvern cât mai curând posibil. Un guvern care să se concentreze pe problemele reale ale societății, găsind soluții urgente pentru gestionarea pandemiei, problema creșterii prețurilor la energie și pregătirea bugetului de stat pentru anul viitor", subliniază liderul UDMR într-o postare pe Facebook.

El arată că, pentru UDMR, politica înseamnă în primul rând "căutarea şi reprezentarea binelui comun, îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi de siguranţă al oamenilor".

"Urmând aceste principii în activitatea noastră din cadrul guvernului, reprezentăm comunitatea maghiară din România şi toţi cetăţenii români, atât timp cât vom avea posibilitatea să fim prezenţi la guvernare", conchide Kelemen Hunor.

Întâlnirea dintre premierul desemnat şi liderii PNL, UDMR şi de la minorităţile naţionale, care urma să aibă loc vineri după-amiază, a fost anulată după ce premierul demis, Florin Cîțu, a anunțat că PNL îi solicită în continuare lui Dacian Cioloş să facă întâi discuţii cu PSD și AUR pentru formarea majorităţii necesare învestirii guvernului.