Kelemen Hunor la TVR INFO: Punctul nostru de vedere este că pensiile trebuie crescute cu rata inflaţiei, 15%-16%. Puterea de cumpărare trebuie păstrată și pentru pensionari

25 octombrie 2022, 23:56

„În momentul în care proiectul de buget va fi discutat în coaliţie, atunci vom discuta şi procentul. Trebuie să vă spun că până la această oră nu am discutat în coaliţie despre proiectul de buget, cu toate că în noiembrie trebuie să-l trimitem în Parlament, că ăsta a fost angajamentul nostru. Se poate face, că Ministerul de Finanţe cu ministerele de linie au început şi lucrează pe buget, deci nu este adevărat că nu se lucrează, dar în coaliţie trebuie să stabilim câteva chestiuni importante – de la deficit și până la liniile care vor fi finanţate – proiectele de investiţii anuale, multianuale”, a explicat Kelemen Hunor.

„Fiindcă, vrei, nu vrei, dacă nu dai bani la investiţii publice, şi aici vorbim de proiecte mari, atunci şi economia va suferi, şi nici nu poţi să opreşti proiectele începute. Deci câteva chestiuni trebuie discutate în coaliție, încă nu le-am discutat”, a adăugat el.

„Punctul nostru de vedere este că pensiile trebuie crescute cu rata inflaţiei, 15%-16%, asta vom vedea în momentul respectiv cât va fi la sfârşitul anului, în momentul în care discutăm în Parlament proiectul de buget, dar asta este limita la care eu m-aş duce acum, şi pensionarii merită acest efort şi noi trebuie să facem acest efort. Deci cât a fost inflația, cu atât puterea de cumpărare trebuie păstrată și pentru pensionari. Dar nu am luat o decizie, asta este foarte clar”, a subliniat liderul UDMR.

Liderul UDMR a precizat că, în PNRR, România şi-a asumat 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile.

„Şi aici suntem într-o încurcătură că noi, cu pensiile publice, din sistemul public, ne încadrăm în limita de 9,4%, şi nu ne încadrăm dacă punem la cheltuielile cu pensiile acele pensii de serviciu. Şi aici există în acest moment o discuţie, inclusiv o consultanţă cu Banca Mondială, şi trebuie să găsim o soluţie pentru acest sector fiindcă, până la urmă, principiul contributivităţii trebuie respectat. Principiul contributivităţii trebuie să fie şi pentru cei care sunt în serviciul public. (…) Statul trebuie să decidă dacă peste contributivitate le mai dă lor ceva pentru anii petrecuţi în serviciul public. (…) Acest lucru trebuie făcut. Pe de altă parte, nu ai voie să dai această pensie înainte de vârsta de pensionare. Ok, vrei să ieşi la pensie la 50 de ani, după 25 de ani, du-te, dar pensia de serviciu o primeşti la 65 de ani. E iarăşi un principiu: nu poţi să iei şi pensia de serviciu la 50 de ani şi după aia să lucrezi în continuare marea majoritate a lor la stat. În al treilea rând, nu poate să fie pensia mai mare decât salariul, şi aici vorbim în primul rând de o parte dintre magistraţi. Ei au pensia mai mare decât salariul”, a explicat Kelemen Hunor.

Întrebat în ce măsură crede că este realist să se bifeze acest jalon până la sfârşitul anului, măcar la nivel de acord politic, Kelemen Hunor a subliniat că trebuie o lege. „Trebuie o lege sau trebuie la nivel de act normativ. Nu merge la nivel de acord politic. Dacă nu, atunci pierdem, inclusiv bani putem pierde şi de aceea eu cred că nimeni din coaliţie nu doreşte să ajungem în situaţia în care jalonul nu este respectat. (…) România s-a angajat până la 31 decembrie să reformeze acest sistem şi tot sistemul până în anul 2023. (…) Marius Budăi a lucrat enorm cu specialişti din toate domeniile şi eu am încredere că va veni cu un proiect care va rezista şi la Curtea Constituţională”, a declarat el.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă