Klaus Iohannis: Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care acesta a acționat sunt inacceptabile si nu trebuie să rămână fără urmări

19 octombrie 2020, 16:19

„Este de neînţeles, că, deşi am văzut o creştere a numărului de infectare la nivelul Capitalei, şi era evident că această tendinţă va continua, nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populaţia să fie pregătită şi să ştie la ce să se aştepte. Atitudinea prefectului şi modul în care a acţionat sunt inacceptabile şi nu trebuie să rămână fără urmări”, a spus Iohannis.

Președintele a evitat să răspundă la întrebarea jurnalistei TVR, Ramona Avramescu, dacă prefectul trebuie să-și dea demisia sau să fie demis, dar a subliniat că lucrurile nu pot continua așa, oamenii au dreptul să fie preveniți, să fie informați și să primească toate informațiile în timp util.

„Oamenii au dreptul să fie preveniși, informați, luați în serios, să primească toate informațiile ca să se poată pregăti. Nu cred că familiile din București au fost încântate să afle duminică seara că trebuie să caute o soluție până marți. Faptul că autoritățile locale au primit sarcina să implementeze măsurile când se ajunge la un anumit nivel aduce cu sine obligația de a informa populația”, a spus președintele Iohannis.

Prefectul de București, Gheorghe Cojanu, este evaluat de premier și, potrivit unor surse neoficiale, va fi schimbat din funcție, după ce duminică a declarat că nu știa datele oficiale privind infectările cu coronavirus în Capitală deoarece era la cumpărături și nici nu le primise pe mail.

Declarațiile președintelui Klaus Iohannis:

  • Capitala a depășit acel indice alarmant de 3 la mia de locuitori, fapt care plasează Bucureștiul în scenariul roșu.
  • Alte județe sau localități sunt, de asemenea, foarte aproape de acest scenariu.
  • Odată depășit acest prag, este evidentă necesitatea instituirii de noi măsuri restrictive, care să permită reducerea curbei infecțiilor.
  • Guvernul a stabilit metodologia și măsurile specifice fiecărui scenariu în care ajungem în urma numărului de infectări, dar autoritățile locale sunt cele care au responsabilitatea de a le implementa.
  • Este de neînțeles că, deși am văzut zilnic o creștere importantă a numărului de cazuri de infectare, și era evident că această tendință va continua, la nivelul Capitalei nu a existat un plan coerent, comunicat în termeni clari, astfel încât populația să fie pregătită și să știe la ce să se aștepte.
  • Atitudinea prefectului Capitalei și modul în care acesta a reacționat sunt inacceptabile și nu trebuie să rămână fără urmări.
  • Pentru a putea stopa epidemia de COVID-19 este nevoie de un efort național. Cetățenii sunt partenerii autorităților, iar autoritățile au obligația de a-i respecta și de a-i trata ca atare.
  • Asta înseamnă, printre altele, comunicarea clară și unitară a deciziilor, informarea din timp și predictibilitate atunci când sunt necesare restricții care le afectează viața cetățenilor.
  • Presiunea pe spitale și în special pe secțiile de terapie intensivă a crescut la cote uriașe și acest lucru nu mai poate continua.
  • Trebuie să acționăm acum, decisiv, pentru a reduce din povara de pe umerii sistemului medical.
  • Dragi români, ducem de atâtea luni o bătălie pentru sănătatea și viața noastră.
  • În primăvara acestui an, noi, românii, prin eforturi mari și sacrificii deloc ușoare, am reușit să reducem masiv curba infectărilor.
  • Sunt convins că putem face din nou acest lucru, împreună!

Răspunsuri la întrebările jurnaliștilor:

–  Despre măsuri suplimentare: Situația impune măsuri suplimentare în București. Evident că dacă nu se oprește pandemia, atunci experții vor veni cu recomandări suplimentare dar acum aceste măsuri care au fost decise sunt cele necesare.

–  Despre alegeri: Alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii și vor avea loc pe 6 decembrie.

–  Despre banii europeni: Negocierile intre Consiliu și PE merg un pic mai greu. I-am încurajat pe toți să se reunească și să caute soluții pentru deblocare. Ar fi păcat să pierdem vremea și să nu obținem aceste fonduri pentru că nu se găsește o înțelegere între Consiliu și Parlament.

–  Despre prefectul Capitalei: Lucrurile nu pot continua așa. Oamenii au dreptul să fie preveniți, să fie informați și să primească toate informațiile în timp util.

–  Despre situația din învățământ: Întreaga societate a fost aruncată în haos de pandemie, inclusiv școlile. Este o situație nemaiîntâlnită. S-au făcut lucruri bune, dar și erori. Nu e cazul să exagerăm, că totul este haotic. Nu totul este haotic.

–  Despre un eventual sprijin european având în vedere deficitul de medici și asistente: Medicii români sunt foarte buni și până în acest moment au făcut față foarte bine. Avem chiar acum o promoție de medici tineri.

Despre copiii care nu au acces la educație online: Nu cred că e cazul să căutăm vinovați, e cazul să căutăm soluții. Aici vorbim de o catastrofă, nu de niște detalii administrative. Pentru acei copii care nu au înca acces la educație, se caută soluții. Problema este imensă și conține mult mai multe fațete. Sperăm ca până la finalul anului școlar să găsim soluțiile.

–  Despre parlamentarii care s-au infectat la o nuntă: Aceste petreceri unde nu s-au respectat măsurile au contribuit la răspândire bolii.

–  Dacă se impune o reformă a CCR în privința componenței sau o reformă mai largă: Acum trebuie să ne ocupăm de legile justiției, care trebuie reparate. Am putut să vedem cu toții că de fapt este nevoie de modernizarea Constituției. Am avut situații care nu au avut soluții constituționale (alegerile anticipate). Când Constituita va fi modernizată, este nevoie și de o modernizare a capitolului care se referă la CCR.

Dacă România va pierde bani și va fi retrogradată în cazul creșterii pensiilor cu 40 la sută: Riscul există. Toată lumea se așteaptă la măsuri care sunt precaute. In condițiile in care criza economică este un fapt. Consumul a scăzut, veniturile la buget au scăzut. Se așteaptă de la noi o acțiune responsabilă. Dacă nu va fi așa, vom intra într-o procedură specială care implică un rating în scădere.

Reunirea Comitetelor pentru Situații de Urgență: A fost ușor de prevăzut că Bucureștiul va intra în scenariul roșu. A fost evident că numărul de infectări va crește și nu va scădea.

Despre locul eligibil oferit de PNL lui Viorel Ilie:  Puteți afla de la PNL cum s-au făcut listele, pentru că listele s-au făcut cu oameni din PNL.

Despre incidentul de la pelerinajul la Sfânta Parascheva cu cei care incitau la nepurtarea măștii: Nu cred că face parte dintr-un război hibrid dacă credincioșii au vrut să participe la un eveniment religios. Dar cu respectarea măsurilor. Dacă au fost alte abordări, sunt persoane care trebuie trase la răspundere.

Despre faptul că la decesele pacienților infectați cu coronavirus decedați nu au fost raportate infecții nosocomiale: Voi cere o informare la Min Sănătății, după care vom vedea de ce s-a raportat zero. Mi se pare cel putin ciudat, de la ce-am avut la zero, mi se pare cale lungă.

–  Despre parteneriatul cu SUA: România are un parteneriat strategic foarte puternic cu SUA și alocă 2 la sută din PIB pentru apărare.

 

Declarațiile președintelui vin în condițiile în care s-a decis închiderea școlilor, a creșelor și universităților din București, iar masca devine obligatorie în toate spațiile publice.

De asemenea, sunt închise restaurantele, sălile de spectacole, de teatru și cinematografele.

Comitetul Municipal București pentru Situații de Urgență a decis mai multe măsuri din cauza depășirii în Capitală a pragului critic de 3 infectări la mia de locuitori.

Măsurile intră în vigoare de la ora 0.00.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite