Klaus Iohannis: Cei care nu respectă normele sanitare vor fi amendați. E momentul să fim extrem de fermi

30 iulie 2020, 14:55

Președintele Klaus Iohannis, a spus, joi, după întrevederea cu ministrul Marcel Vela și secretarii de stat Raed Arafat și Bogdan Despescu, că cei care nu respectă normele sanitare impuse de pandemie vor fi amendați, pentru că „e momentul să fim extrem de fermi și aplicați”.

„Am convenit că e momentul să fim extrem de fermi, extrem de aplicați. Dragi români, toate studiile sociologice pe care le-am văzut arată că 90% dintre voi respectă normele, se conformează, poartă mască, păstrează distanța. Marea majoritate dintre voi ați înțeles că avem nevoie de disciplină. Cei care nu au înțeles vor fi amendați. Este obligatoriu ca toată lumea să respecte normele pentru ca noi toți să putem stăpâni această boală, ca noi toți să putem stăpâni această pandemie”, a spus Klaus Iohannis.

Șeful statului a subliniat că e nevoie de „măsuri foarte ferme” și cine nu le va respecta „va suporta rigorile legii”.

„Noi știm ce avem de făcut, Departamentul pentru Situații de Urgență pregăteste spitalele. Avem peste 800 de paturi pentru terapie intensivă. La momentul acesta, jumătate dintre acestea sunt ocupate”, a adăugat președintele.

„PSD, nemulțumit de reușitele guvernului PNL a vrut să creeze o criză sanitară pentru a avea motiv să critice guvernul. PSD intenționat a creat o criză sanitară pentru ca la sfârșit să vină și critice guvernul pentru măsuri care nu au putut fi luate. Pentru PSD nu contează că mii de români s-au îmbolnăvit, că sute de români au murit. Pentru PSD a fost important să creeze o criză să aibă pentru ce critica Guvernul”, a declarat Klaus Iohannis.

El a mai spus că în starea de urgență, când în vestul Europei au fost multe cazuri, în România a fost epidemie, au fost decese, dar un număr foarte limitat, pandemia a fost gestionată bine de guvern.

Iohannis a acuzat PSD că a tergiversat intrarea în vigoare a noii legi referitoare la carantină și izolare.

„Această situație nu a convenit PSD. Guvernul și-a făcut treaba, președintele și-a făcut treaba, autoritățile și-au făcut treaba. Atunci PSD a căutat soluții pentru PSD, nu pentru români. Din păcate controlează majorități în Parlament, PSD cu UDMR – să nu uităm recenta fază când a încercat să dea autonomie așa-zisei secuimi și altele. PSD a acționat acolo unde are încă putere, în Parlament. Au făcut harcea-parcea puțina legislație pe care am avut-o. Cu un cinism inimaginabil au tras de timp ca să nu apară noua legislație. După ce i-am criticat, PSD a fost foarte nervos și m-a acuzat că eu caut vinovați. Nu, eu nu caut vinovați. Îi cunosc și îi arăt cu degetul”, a mai spus șeful statului.

El a mai spus că numărul de noi cazuri de persoane infectat cu noul coronavirus reprezintă un ”nou record extrem-extrem de îngrijorător”.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

România, la un pas de epidemie de gripă