Klaus Iohannis, la ședința de guvern: Școlile trebuie să treacă toate în online, angajații să treacă la telemuncă, circulația pe timpul nopții trebuie restricționată

5 noiembrie 2020, 17:10

Trebuie să fim foarte realişti: sunt necesare măsuri ferme, mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei. Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente. Sunt necesare măsuri în plan naţional: şcolile să treacă toate în online, angajaţii şi din public şi din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil, magazinele trebuie să fie închise seara, cel târziu la ora 21,00, circulaţia pe timpul nopţii trebuie restricţionată, petrecerile trebuie interzise, târgurile şi pieţele închise, portul măştii trebuie să fie obligatoriu peste tot în ţară„, a spus şeful statului, în deschiderea şedinţei de Guvern pe a prezidat-o.

Iohannis a arătat că autorităţile doresc să controleze răspândirea pandemiei de COVID-19, dar în acelaşi timp vor să dea şanse medicilor să trateze cazurile grave în spitale.

„În acelaşi timp ne dorim să continue activităţile economice. Nu dorim să închidem economia românească, noi dorim să luăm măsuri prin care oamenii sunt protejaţi şi economia funcţionează în continuare şi da, vrem ca românii să îşi continue viaţa cât de mult se poate, apropiat de o viaţă normală, doar că nu suntem în condiţii normale, suntem în condiţii de pandemie şi nu putem să facem abstracţie de acest lucru”, a subliniat președintele.

România a înregistrat, joi, un număr record de infectări cu noul coronavirus: 9.714 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2.

ACTUALIZARE 19.10 Declaratii Klaus Iohannis în ședința de guvern:

  • Mulțumesc pentru invitație, ma bucur să vă revăd pe toti aici
  • Această bucurie este umbrită de evolutia pandemiei și cred că suntem cu totii ingrijorați
  • Am avut azi aproape 10 mii de cazuri noi de persoane care s-au imbolnăvit, am avut si prea multi care au decedat
  • Trebuie să fim realiști
  • Sunt necesare măsuri ferme, mai ferme, pentru a controla extinderea pandemiei
  • Măsurile care s-au luat până acum nu mai sunt suficiente
  • Sunt necesare măsuri in plan național, precum școlile să treacă toate în online
  • Angajații din din public si din privat să treacă la telemuncă peste tot unde este posibil
  • Magazinele trebuie să fie închise seara cel târziu la ora 9
  • Circulația pe timpul nopții trebuie restricționată, petrecerile, si cele publice si cele private trebuie interzise
  • târgurile si piețele trebuie închise
  • Portul măștii trebui să devină obligatoriu peste tot in tară, in toate locurile publice si la toate locurile de munca, in interior si in exterior
  • Firmele si autoritățile trebuie să-și decaleze programul de funcționare astfel încât și transportul public să funcționeze cu o încărcare mai mică.
  • despre alegeri: democrația nu poate să fie pusă între paranteze, trebuie garantată și democratia se garantează prin alegeri

ACTUALIZARE 19.05 Nu avem o decizie a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) care era de așteptat să propună guvernului noi măsuri. Potrivit unor surse guvernamentale, Comitetul a început sedința, care   a fost întreruptă. Alte surse guvernamentale spun că nu s-a ținut deloc  această ședință, dar va avea loc în această seară, a transmis Luiza Gireadă de la Palatul Victoria.

ACTUALIZARE 19.00 Președintele Klaus Iohannis a ajuns la Palatul Victoria.

Este prima ședință de guvern de la instalarea Guvernului Orban, în urmă cu un an de zile, la care participă Klaus Iohannis.

Înaintea ședinței de guvern la care participă și președintele Klaus Iohannis, va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

În cadrul CNSU, vor fi luate în discuție noi restricții, în condițiile în care România se apropie de 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

Guvernul ar putea adopta hotărârea referitoare la decizia Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) prin care se stabileşte portul obligatoriu al măştii de protecţie în localităţile din judeţele unde rata infectării cu noul coronavirus depăşeşte 1,5 la mia de locuitori.

Totodată, prin aceeaşi hotărâre, CNSU a actualizat lista statelor şi zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

„Va fi o propunere din partea CNSU, ea trebuie transpusă în hotărâre de Guvern. (…) Vom face şedinţă de Guvern joi şi, cel mai probabil, joi vom adopta modificarea la hotărârea privind starea de alertă”, declara, luni, premierul Ludovic Orban.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Munca de acasă aduce kilograme în plus