Klaus Iohannis nu exclude o nouă nominalizare a lui Florin Cîțu pentru a forma un alt guvern. Președintele spune că guvernul interimar rămâne în funcție până se găsește o soluție

6 octombrie 2021, 19:11

Șeful statului nu a avansat o soluție concretă de depășire a crizei politice, dar, din răspunsurile la întrebările adresate de jurnaliști la Ljubljana, unde președintele participă la un summit european despre Balcanii de Vest, se desprind două direcții.

În primul rând, Klaus Iohannis nu exclude o nouă nominalizare a lui Florin Cîțu pentru a forma un alt guvern, chiar dacă actualul premier interimar a fost demis marți prin moțiune de cenzură. „Orice persoană susţinută de o majoritate poate fi desemnată premier. Nu există nicio piedică”, a declarat președintele.

A doua direcție – Klaus Iohannis nu pare să mai acorde foarte multe șanse refacerii alianței PNL cu USR. Șeful statului a acuzat din nou partidul condus de Dacian Cioloș că a abandonat guvernarea și spune că este foarte greu de negociat cu un partid partener care a votat să îți dărâme guvernul: „USR a fost în Guvern, a abandonat guvernarea, a votat USR împreună cu PSD şi AUR pentru căderea Guvernului din care au făcut parte. Aceştia sunt nişte paşi politici cu mare greutate şi nu ştiu dacă partidele vor putea sau vor dori să treacă peste aceste lucruri. E greu de negociat cu un fost partener care a votat să îţi dărâme Guvernul.”

Care este soluția, în aceste condiții? Klaus Iohannis spune că partidele trebuie să o negocieze între ele, să se întâlnească în diverse combinații și formule și să vină la Cotroceni cu o soluție viabilă.

Președintele a arătat și ce se întâmplă dacă nu se va ajunge la acest rezultat: „Dacă partidele nu se înțeleg, atunci acest guvern interimar va rămâne în funcție până se găsește o nouă soluție.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite