Klaus Iohannis: Propunerea de carantinare trebuie să vină de la specialişti; nu-mi doresc să ajungem la carantinarea Bucureştiului. În acest moment, nu vorbim de lockdown la nivel de stat
21 Octombrie 2020, 19:03
(actualizat 21 Octombrie 2020, 19:06)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni, că nu îşi doreşte ca Bucureştiul să intre în carantină, în contextul pandemiei de SARS-CoV-2. Șeful statului a precizat subliniat că această propunere ar trebui să vină de la specialişti. Președintele a mai arătat că, în acest moment, lockdown-ul la nivel de stat nu este luat în discuție.

"Propunerea de carantinare trebuie să vină de la experţi, de la specialişti", a afirmat Iohannis, întrebat dacă se ia în calcul carantinarea Bucureștiului și a altor localități.

"Nu am auzit nicio propunere care vizează Capitala sau judeţe întregi, însă ştiţi că am avut situaţii în care localităţi au fost carantinate şi cu efecte destul de bune. Eu nu-mi doresc să ajungem la carantinarea Bucureştiului", subliniat președintele.

Iohannis a apreciat că "este evident că unele autorităţi, cum s-a întâmplat în Bucureşti, s-au bâlbâit" şi a subliniat nevoia ca autorităţile să fie mai bine organizate.

Întrebat despre un posibil lockdown, șeful statului a afirmat că, în acest moment, nu vorbim la nivel de stat despre un așa numit "lockdown".

Căutăm soluții care permit îngrădirea răspândirii virusului. Este nevoie să găsim un fel de a continua, cu toate că avem această pandemie. A închide țara nu este o soluție. Închidem țara două săptămâni, apoi ce facem? - a punctat președintele.

Declarațiile președintelui vin în contextul unui nou record al infectărilor cu noul coronavirus. Astfel, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.848 cazuri noi de persoane infectate cu SARS CoV-2.

Potrivit bilanțului GCS, au fost raportate  69 de decese, iar la terapie intensivă sunt internate 766 de persoane.

Capitala și alte orașe sunt în scenariul roșu, cu un indice de 3  infectări  la mia de locuitori. Astfel, cursurile se desfășoară online, masca este obligatorie în toate spațiile publice închise și deschise, iar restaurantele și sălile de teatru, de spectacol și cinematografele sunt închise.