Kremlin: Mandatul Curţii Penale Internaţionale împotriva lui Putin arată "ostilitatea clară" faţă de Rusia
20 Martie 2023, 12:37 (actualizat 20 Martie 2023, 12:40)
(actualizat 20 Martie 2023, 12:40) | Știrile TVR

Decizia Curţii Penale Internaţionale (CPI) de a emite un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin este un semn al 'ostilităţii clare' ce există împotriva Rusiei şi a lui Putin personal, a indicat luni Kremlinul, transmite Reuters.

'Asistăm la atât de multe manifestări de clară ostilitate împotriva ţării noastre şi împotriva preşedintelui nostru', a declarat purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în briefingul de presă regulat.

'Luăm notă de ele, dar, dacă le-am pune pe toate la inimă, nu ar ieşi nimic din asta. Prin urmare, ne uităm cu calm, observăm totul cu atenţie şi continuăm să lucrăm', a adăugat el.

Impactul măsurii CPI de a emite mandate de arestare împotriva lui Putin şi a comisarului pentru drepturile copilului al Rusiei pentru răpiri în masă de copii din Ucraina rămâne neclar.

Rusia nu este parte a Statutului de la Roma, textul fondator al CPI, ceea ce înseamnă că mandatele nu au forţă juridică pe teritoriul său. Cu toate acestea, decizia CPI ar putea împiedica deplasarea preşedintelui rus în oricare din cele 123 de state care recunosc jurisdicţia Curţii.

Rusia nu a negat că a luat mii de copii din Ucraina de la începutul a ceea ce ea numeşte o 'operaţiune militară specială', dar spune că scopul a fost de a-i proteja.

Rusia a reacţionat cu furie la decizia CPI împotriva lui Putin, calificând-o drept 'revoltătoare şi inacceptabilă'.

 

 

sursa Agerpres